Ágnes
-5 °C
2 °C

Csimpánzok forgattak filmet a BBC-nek

2010.01.25. 14:50
A világ első, teljes egészében csimpánzok által forgatott filmjét sugározza a BBC szerdán egy természettudományos dokumentumfilm részeként.

A forgatás céljára speciális „csimpánzbiztos” kamerát terveztek. A filmkészítés annak a tudományos tanulmánynak a része volt, amely azt vizsgálja, miként észlelik a világot és egymást a csimpánzok. A forgatás ötlete Betsy Herrelkótól származik, aki a főemlősöket kutatja a brit Stirling egyetemén. Tizennyolc hónapig vezetett be 11 állatot a videózás gyakorlatába az edinburghi állatkert újonnan épült, elkerített részén, amely egyedülálló módon teremt lehetőséget a majmok tanulmányozására – írja a BBC hírportálja.

A főemlősök első feladata az volt, hogy megtanuljanak kezelni egy érintőképernyőt, így választva ki különféle videókat. Ezáltal Herrelko megvizsgálhatta, milyen típusú felvételeket részesítenek előnyben a csimpánzok. Ezt követte a rongálásbiztos dobozban elhelyezett kamera birtoklása. A doboz tetején volt egy képernyő, amelyen a majmok láthatták, mire irányul éppen a kamera keresője. Kezdetben a csimpánzok jobban érdeklődtek egymás, mint a videotechnológia iránt: két állat a csoport alfahímje pozícióért versengve tönkretette a kísérletet.

Egy idő elteltével azonban néhány csimpánz megtanulta, hogyan választhat ki megtekintésre különböző videókat. A majmok végül játszani kezdtek a kamerákkal: körbehordozták a táborban, érdeklődéssel nézték vissza, amit a képernyő mutatott, a kamera keresője pedig különösen felkeltette figyelmüket. A Chimpcam című műsor január 27-én, szerdán este kerül adásba a BBC kettes csatornáján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!