Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csimpánzok forgattak filmet a BBC-nek

2010.01.25. 14:50
A világ első, teljes egészében csimpánzok által forgatott filmjét sugározza a BBC szerdán egy természettudományos dokumentumfilm részeként.

A forgatás céljára speciális „csimpánzbiztos” kamerát terveztek. A filmkészítés annak a tudományos tanulmánynak a része volt, amely azt vizsgálja, miként észlelik a világot és egymást a csimpánzok. A forgatás ötlete Betsy Herrelkótól származik, aki a főemlősöket kutatja a brit Stirling egyetemén. Tizennyolc hónapig vezetett be 11 állatot a videózás gyakorlatába az edinburghi állatkert újonnan épült, elkerített részén, amely egyedülálló módon teremt lehetőséget a majmok tanulmányozására – írja a BBC hírportálja.

A főemlősök első feladata az volt, hogy megtanuljanak kezelni egy érintőképernyőt, így választva ki különféle videókat. Ezáltal Herrelko megvizsgálhatta, milyen típusú felvételeket részesítenek előnyben a csimpánzok. Ezt követte a rongálásbiztos dobozban elhelyezett kamera birtoklása. A doboz tetején volt egy képernyő, amelyen a majmok láthatták, mire irányul éppen a kamera keresője. Kezdetben a csimpánzok jobban érdeklődtek egymás, mint a videotechnológia iránt: két állat a csoport alfahímje pozícióért versengve tönkretette a kísérletet.

Egy idő elteltével azonban néhány csimpánz megtanulta, hogyan választhat ki megtekintésre különböző videókat. A majmok végül játszani kezdtek a kamerákkal: körbehordozták a táborban, érdeklődéssel nézték vissza, amit a képernyő mutatott, a kamera keresője pedig különösen felkeltette figyelmüket. A Chimpcam című műsor január 27-én, szerdán este kerül adásba a BBC kettes csatornáján.