Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Leleplezhetjük a légszennyezőket

2010.01.25. 15:00
Egy hőmérőt bárki kirakhat az ablakába, és ha nagyon összehúzódik a higanyszál, magunkra veszünk még egy réteget. Nemsokára azt is megtudhatjuk, hogy mikor kell gázmaszkot húzni, mielőtt az utcára lépünk.
smog250

Lehetetlen kitalálni, hogy hol a legrosszabb a levegő, mert csak néhány tucat állomás méri a szennyező anyagok koncentrációját. A környezetvédelmi tárca adatai alapján készül az időkép.hu színes térképe is, ami szemléltető eszköznek jó, de az orrunkat nem lehet átverni. Az egyik utcában fuldoklunk a mérgező gázoktól, néhány háztömbbel odébb már bátran beszívhatjuk fővárosunk illatát.

Drágák a mérőállomások, mert a tudományos pontosságú műszerek több tízmillió forintba kerülnek, és erre jön rá 3-8 millió forint éves fenntartási költség. A mérőhálózat elsődleges feladata a levegő monitorozása, ami uniós előírás, nem az, hogy minden utcáról legyen pontos mérésünk. A városi polgárt viszont nem érdekli a tudományos műszerek által kimutatott néhány mikrogrammnyi különbség, csak egy kérdésre akar választ kapni: Akkora a szmog, hogy abba már bele lehetne dögleni?

Szív, sűrít?

Akit ez nagyon érdekel, néhány hónapon belül saját mérőműszerrel veheti fel a harcot a benzinfaló autósokkal, a lombot égető szomszéddal, vagy a kertváros mellé települt kohászati nagyüzemmel. A veszprémi Pannon Egyetem és budapesti iMind közös fejlesztése egy otthoni szennyezésmérő, amivel utcaszinten jó adatot kaphatunk a levegő minőségéről.

A műszer körülbelül 100-200 méteres útszakaszról ad pontos adatot, de algoritmusok segítségével 400-500 méteres terület szennyezettségéről lehet becslést készíteni, mondta el Domokos Endre egyetemi adjunktus, az eszköz egyik fejlesztője. A hivatalos mérőállomásoktól 500 méterre az eszközük állítólag pontosabban megmutatja az aktuális szennyezettséget.

Még készül a műszer, de néhány héten belül lesznek prototípusok, és két hónap múlva elkészül a végleges változat. A műszer meg tudja mondani, hogy az egészségügyi határérték hány százalékát éri el az adott anyag koncentrációja, és hogy a szmogriadó szintjét meghaladja-e az érték.

Az egyéni felhasználóknak szánt eszköz nem olyan kifinomult, mint a tudományos mérőműszerek, és az otthoni mérések alapján biztosan nem rendelnek el szmogriadót. Ugyanakkor az amatőr mérések is alapot adhatnak arra, hogy a környezetvédelmi minisztérium kirendeljen egy mérőbuszt, hogy alaposabban megvizsgálja a területet.

smog450

"Három fő területre koncentráltunk a szennyezésmérő fejlesztésekor. A gépjárművek kibocsátására, a helyi fűtési kibocsátásra, illetve a gyárak kibocsátására. Négy-öt igazán veszélyes anyagot mér" - mondta Domokos Endre.

Készülhet hordozható, akkumulátoros változat is, de erre nem lehet rászerelni a szállópor méréséhez szükséges 10x30 centiméteres dobozt. A szállópor mérése bonyolultabb, többet kell várni az értékelhető adatokra, míg a szin-dioxid-szintet bekapcsolás után pár perccel megkapja a felhasználó.

Benn tart, kipufog?

Várhatóan néhány tízezer forintba kerül majd az eszköz, tehát elérhető áron kínálják majd az alattomos gázokat leleplező kütyü. Természetesen a célcsoportba tartozhatnak a tüdőbetegek, de akár a lusta apukák is, akik némi extra nitrogén-dioxidra hivatkozva akarják elkerülni a gyerekek megsétáltatását. Hasznos lehet a civil szervezeteknek, akik adatokkal a kezükben verhetik a környezetvédelmi minisztérium ajtaját.

Költözködés előtt megismerhetjük új lakóhelyünket, vagy ha nem költözünk sehová, akkor a közeli építkezések és az új utak környezetkárosító hatását követketjük nyomon. Az ország legeldugottabb falvai pedig bebizonyíthatják, hogy náluk valóban ózondús a levegő.