Válnak a hattyúk

2010.01.25. 16:56
Már a madárerkölcsök sem a régiek: egy angliai vadaspark egyik hattyúpárja együtt indult költeni, de más partnerrel tértek vissza a parkba.

Ritka ornitológiai botrány dúlta fel az angliai Gloucestershire tartományban található slmibridge-i vadaspark életét. Az intézményben főleg madarak élnek, és a ritka kis hattyúk (Cygnus bewickii) kitüntetett figyelmet élveznek. Ezek az állatok a sarkvidéken költenek, de a tél elől délebbre húzódnak. A vadasparkban negyven éve figyelik az állatokat, ezalatt négyezer hattyúpárt követtek, de ezalatt korábban csak egyszer láttak olyat, mint most télen: egy hattyúpár elvált.

swan

A kis hattyú egy életre választ párt, ezért igen ritka, hogy második társat vesz maga mellé – és általában csak akkor, ha olyan özvegy hattyúról van szó, aminek a párja elpusztult. Ezúttal azonban egy hattyúpár mindkét tagja – a Sarindi és Saruni nevű állatok – új partnert hozott magával északról. Először csak a hím hattyú, Sarindi tért vissza egy új nősténnyel, aminek a park dolgozói a Sarind nevet adták. Ekkor azt gondolták, hogy Saruni elpusztult, ezért szerzett új társat a hím. De aztán pár nap elteltével Saruni is felbukkant egy jóképű gúnárral, ő a Surune nevet kapta.

A szakértők napokig figyelték a négy állatot, és azt látták, hogy minden kétséget kizáróan két új párról van szó. Sarindi és Saruni semmi jelét nem mutatta annak, hogy felismernék egymást, pedig a park kis tavának ugyanazon a részén úszkáltak. Az intézmény egyik vezetője, Julia Newth megdöbbenését fejezte ki a BBC-nek, elmondta, hogy a vadaspark dolgozóit teljesen ledöbbentették a történtek.

A válás okaira nincs pontos tudományos magyarázat, de elképzelhető, hogy a szaporodás sikertelensége áll a háttérben. „Több éve együtt voltak, de nem volt még fiókájuk” – magyarázta Newth. „De nehéz erről biztosat mondani.”  • Hírek
  • Hírek