Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bizonytalan tanítónők miatt gyengék a lányok matekból?

2010.01.26. 15:25
Előfordulhat, hogy a tananyaggal együtt a matematikától való félelmet is magukba szívják tanítónőiktől a kisiskolás lányok.

Bár egyre csökkenő mértékben, de még mindig elmaradnak a nők teljesítményei a matematika egyes területein az Egyesült Államokban. Egy elsős és másodikos diákokat vizsgáló kutatás alapján a jelenség egyik oka az lehet, hogy a matektudásukban bizonytalan tanítónők a félelmüket is átadják a kislányoknak.

A kisiskolások általában azonos nemű felnőtteket tekintenek példaképnek, és egy olyan tanítónő, aki szorong saját matematikatudása miatt, azt a sztereotípiát erősítheti, miszerint a fiúk jobbak a matekban, mint a lányok - magyarázza Sian L. Beilock, a Chicagói Egyetem pszichológia tanszékének docense.

Beilock és kollégái 52 fiút és 65 lányt vizsgáltak, akiket összesen 17 különböző tanár tanított. A Egyesült Államokban az alsós osztályokban tanítók 90 százaléka nő, a kutatásban ez az arány 100 százalék volt.

Mint az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) keddi számában megjelent tanulmányból kiderül, az iskolaév elején a diákok matematikai készsége és a tanárok szorongásszintje között nem volt összefüggés. A tanév végére azonban megváltozott a helyzet. Minél bizonytalanabb volt egy tanítónő a saját tudásával kapcsolatban, annál nagyobb arányban értettek egyet lány tanítványai azzal, hogy "a fiúk a matekban, a lányok az olvasásban jók". Aki ezzel a kijelentéssel egyetértett, rosszabbul is teljesített a matekteszteken.

Korábbi tanulmányok szerint a főiskolások között a tanítóképzős hallgatók szoronganak leginkább a matematika miatt. A kutatók a tanítóképző szakokon erősíteni kell a matematikai képzéseket, illetve a tanárok pozitív hozzáállását.

Janet S. Hyde, a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológia professzora üdvözölte a kutatást, melynek eredménye egybevág saját tapasztalataival. Szerinte azok a lányok, akik abban a hitben nőnek fel, hogy a nők rosszabbak matematikából, tanulmányaik során elkerülik a magasabb szintű matekkurzusokat. Ezzel számos nagy presztízsű, jól jövedelmező tudományos és technológiai szakmából szorulnak ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?