Valér
-1 °C
0 °C

Felgyorsult a rákőssejtek kutatása

2010.01.26. 11:19
Új, gyorsabb módszert találtak brit kutatók a rákőssejtek tanulmányozására, amelyek kulcsszerepet játszanak a rák kifejlődésében és kiújulásában is. Az új eljárás segíthet a hatékony gyógyszerek felkutatásában.

Az Oxfordi Egyetem kutatói új módszerrel vesznek őssejtekben gazdag mintát a bélrákos sejtvonalakból, majd laboratóriumi sejttenyészetben tartják. Az eljárás segítségével bármikor tesztelhetik, hogy a tervezett gyógyszeres terápia hatásos-e a daganatsejtek ellen.

Walter Bodmer, a tanulmány vezetője elmondta, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb sejtvonalakon kipróbálni egy-egy szert, így jóval több rákellenes gyógyszert értékelhetnek. Amennyiben egy hatóanyag nem pusztítja el megfelelően a rákőssejteket, a tumor újra növekedésnek indulhat.

A rákőssejtek olyan mestersejtek, amelyek ellenállnak a hagyományos kemo- és sugárterápiának, ezért sok esetben a rák visszatérését eredményezhetik.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben kedden megjelent tanulmány szerzői szerint a rákőssejtek azonosítására eddig csak hosszas eljárással volt lehetőség. Biopszia után a rákbetegek tumormintáiból sejttenyészetet hoztak létre, majd megnézték, hogy egerekben okoz-e daganatot.

Az új módszer ezzel szemben sejtvonalakat alakít ki a rákőssejtekből, amelyeket többször felhasználhatnak, folyamatosan rendelkezésre állnak.

A kutatók új megállapítása az is, hogy a rákőssejtek különböző számban és arányban találhatók meg a tumorokban. Az agresszívabb, gyorsabban növekvő daganatokban például nagy mennyiségben voltak jelen rákőssejtek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!