Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Kerülni kell a szélsőségeket a cukorbaj kezelésében

2010.01.27. 16:26 Módosítva: 2010-01-27 16:31:42
A mértékletesség tűnik a legjobb módszernek a felnőtteket sújtó 2-es típusú diabétesz kezelésében: a túl alacsony és a túl magas vércukorszint is kockázatos.

A 2-es típusú diabetes mellitus (más néven: nem inzulinfüggő diabétesz) esetében a betegség kezdeti szakaszában a hasnyálmirigy bétasejtjei termelnek ugyan inzulint, de az nem fejti ki megfelelően a hatását, mert a sejtek érzéketlenek vele szemben.

Az inzulinrezisztencia általában az inzulinreceptorok hibás működése miatt alakul ki. A betegeknél megemelkedik a vércukorszint: a hiperglikémia miatt a bétasejtek több inzulint próbálnak termelni, hogy az inzulinrezisztenciát kiegyenlítsék. Ez a folyamat kóros inzulintermeléshez vezet, végül az inzulintermelés kimerül.

Az inzulinnal szembeni érzékenység csökkenése, az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki, miközben a 2-es típusú diabéteszben szenvedők 80 százaléka elhízott. A diabétesz elterjedtsége már járványjelleget öltött, világszerte 180 millió beteg szenved cukorbajban. A diabéteszesek száma a következő évtizedekben tovább nő, ahogy emelkedik a túlsúlyosak és elhízottak arányszáma.

A kutatók a halálozási arányszámok és a vércukorszint közötti összefüggést vizsgálták 48 000 ezer ötven évesnél idősebb, 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegnél. Az 1986 novembere és 2008 novembere közötti periódusban összegyűjtött számadatok az Egyesült Királyság Általános Orvosi Kutatói Adatbázisából származnak.

Az adatok elemzése kimutatta, hogy egyaránt veszélyben vannak a legmagasabb és a legalacsonyabb vércukorszinttel rendelkező páciensek. A legalacsonyabb halálozási kockázatot azoknál a pácienseknél mutatták ki, akik glikohemoglobin-értékei (HbA1c) 7,5 százalék körül voltak.

A glikohemoglobin a vörösvértestekben található hemoglobin egyik, glükózhoz kötött formája. A glikozilált/ hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest - százalékban kifejezve - a cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje a megelőző három hónapban. Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin-alegység köt cukrot.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az inzulinra beállított betegek esetében a halálozási kockázat 49 százalékkal magasabb, mint a perorális (szájon át adagolt) készítményeket szedő betegeknél.

"Ez a tanulmány meglepetést kelthet a szakmában, hiszen az orvosok azt tanulták, hogy a vércukorszintet a lehető legalacsonyabb értékekre kell leszorítani, hogy kivédjék a diabétesz legsúlyosabb következményeit, a szívinfarktust és az agyi érkatasztrófát, a stroke-ot. Most azonban kiderült, hogy a túl alacsony vércukorszint épp olyan veszélyes, mint a túl magas vércukorértékek" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Craig Currie. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!