Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a legősibb poros galaxist

2010.01.27. 15:45 Módosítva: 2010-01-27 15:45:11
Az eddig ismert legöregebb, 12 milliárd fényévre lévő poros galaxist fedezte fel a Bonni Egyetem vezetésével dolgozó csillagászok egy csoportja.

Találtak egy csillagrendszert, amely már az univerzum 1,5 milliárd éves korában is létezett. Ez az eddigi legöregebb a poros galaxisok közül. A világegyetem gyermekkorába való betekintést egyfajta természetes teleszkóp tette lehetővé Kirsten Knudsen és kollégái számára. A tudósok véletlenül bukkantak rá az eddig ismeretlen ősi galaxisra, amely több méretes rendszer mögött bújt meg. Ezen galaxisok nehézségi ereje távcsőként nagyította fel a poros galaxist.

Az újonnan felfedezett ősi galaxis a halványabbak közé tartozik, mérete a Tejút rendszerének mindössze alig egytizede. Viszont annál produktívabb: szinte futószalagszerűen, a mi galaxisunknál százszor gyorsabban születnek benne új csillagok.

A szóban forgó poros galaxis azok közé a szubmilliméteres tartományban lévő csillagrendszerek közé tartozik, amelyek csak azért láthatók, mert az csillagközi anyagot fiatalabb és nagyobb csillagok sugárzása melegíti fel. A távoli univerzumban már fedeztek fel ilyen galaxisokat, de olyat, ami halványan fénylik, még nem.

A tudósok az Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban számoltak be felfedezésükről, amelyet a Hawaiin működő teleszkópokkal és a Hubble űrtávcső segítségével értek el.