Aliz
6 °C
14 °C

Lemondtak a homokba ragadt Spiritről

2010.01.27. 10:25 Módosítva: 2010-01-27 10:27:15
Az amerikai űrkutatási hivatal kedden bejelentette, hogy tudósai lemondtak a Mars laza homokjában megrekedt Spirit kiszabadításáról.

A NASA mostani döntése nem jelenti a robot tevékenységének végét. A tudósok most azon fáradoznak, hogy északi irányban megdöntsék a robotot, amelynek napelemei így elegendő napfényt kapnának - ezáltal pedig áramot termelnének - ahhoz, hogy a Spirit túlélje a közelgő marsi telet. A robot további tudományos kutatásokat végez ott, ahol megrekedt, amíg energiaellátása biztosított.

Az elakadt Spirit nyomai a Marson (fotó: AFP/NASA)
Az elakadt Spirit nyomai a Marson (fotó: AFP/NASA)

A Spirit 2004-ben landolt a Marson, amelynek felszínén azóta csaknem nyolc kilométeres távolságot tett meg. Közben megmászott egy hegyet, amely olyan magas, mint a New York-i szabadságszobor.

A Spirit ikertestvére, az Opportunity továbbra is járóképes, halad előre és kutatásokat végez a Mars felszínén. A Spirit tavaly áprilisban akadt el a talajban, azóta hasztalan próbálták távirányítással elérni, hogy további haladhasson a vörös bolygó felszínén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?