3D felvétel segíti az érsebészeket

2010.01.28. 10:14
Hamarosan három dimenzióban vizsgálhatják a kardiológusok a páciensek szívkoszorúereit egy új szoftvernek köszönhetően, melyet kedden mutattak be amerikai fejlesztői.
Szív 3D-ben
Szív 3D-ben

Most először tesztelték embereken azt a technológiát, amellyel az orvosok pontosabban és gyorsabban megállapíthatják a szív artériáinak hosszát, elágazásait, azok szögeit, valamint az elzáródás helyét. Az új módszerről a Circulation című amerikai szakfolyóirat közölt megvalósíthatósági tanulmányt.

A kardiológusok jelenleg kétdimenziós röntgenfelvételeket elemeznek, melyeket különböző szögből készítenek a páciens testéről. Katéter segítségével kontrasztfestéket is fecskendeznek a beteg combartériáján keresztül az erekbe, hogy azok megfestve megfelelő árnyékolást adjanak.

Az új eljárás a meglévő röntgensugaras rendszert használja, ám a szoftver segítségével a felvételek többsége feleslegessé válik, ezáltal csökken a páciens sugár- és kontrasztanyag-terhelése, az elemzéshez szükséges idő pedig lerövidül.

John Carroll vezetésével a Colorado Egyetem kutatói 23 embernél hasonlították össze a hagyományos 2D-s felvételeket az újonnan fejlesztett 3D-s számítógépes képekkel az egyedülálló tanulmány során.  • Hírek
  • Hírek