Erzsébet
1 °C
4 °C

Megtalálták a Tyrannosaurus rex ősét

2010.01.29. 16:40
Új taggal bővült a hírhedt Tyrannosaurus rex családja. Tudósok kiásták a földből egy 75 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz faj két példányát.

A nem túl félelemkeltő Bistahieversor sealeyi névre keresztelt dinó körülbelül 10 millió évvel a Tyrannosaurus rex megjelenése előtt élt, és a veszélyes ragadozóval egy csoportba tartozik. Valójában a lelet nem túl friss, 1998-ban ásták ki Új-Mexikóban, de az őslénykutatók csak hosszú évekig tartó tanulmányozás után merték kijelenteni, hogy a csontok új fajhoz tartoznak.

winwin2.png

A Bistahieversor pont úgy néz ki, mint a T. rex, de néhány apró különbség miatt más fajnak tekintendő. A két csontlelet egy felnőtt és egy fiatal egyedé. A két lábon járó húsevő kilenc méter hosszú volt, egy tonnát nyomott, a feje pedig akkora volt, mint egy mosógép, mondta Thomas Carr, a Carthage College professzora, a Vertebrate Paleontologyin szaklapban közzétett cikk egyik szerzője. Persze a T. rex sokkal brutálisabb volt a maga 6 tonnájával és másfél méter hosszú fejével.

A T. rex és a Bistahieversor alapján a tudósok következtetni tudnak arra, hogy milyen tulajdonságok jelentek meg később. A primitívebb tyrannosaurus fajok kisebbek voltak, és valószínűleg még a kezeikkel kapták el az áldozataikat. Ezzel szemben Bistahieversor feje már elég nagy, tehát valószínűleg már az állkapcsával támadott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?