Árpád
-2 °C
4 °C

Tolték nép szorította ki a majákat

2010.01.29. 10:00
Mexikói régészek reményei szerint egy 1100 éves, a maja civilizáció hanyatlásának időszakából származó sír segíthet megfejteni, hogy mi is történhetett ezzel az egykor volt káprázatos kultúrával.

Sok szakértő úgy véli, hogy a maja városállamok közti háborúskodás vagy valamilyen környezeti katasztrófa nyomán indult hanyatlásnak Kr.u. 820 táján a maja civilizáció. Juan Yadeun archeológus viszont azt mondja, hogy a sírban található, a tolték kultúrához kapcsolható műtárgyak más magyarázatot is kínálnak. Véleménye szerint a temetkezés a Kr.u. 840 és 900 közötti évekből származik.

"Teljesen világos, hogy egy új betelepülési hullámról tanúskodik ez a tolték típusú temetkezés. A csontok vizsgálata elárulhatja, hogy kik voltak ezek az emberek, akik a maják bukása után benépesítették a térséget" - közölte Yadeun, aki a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Kutatóintézet képviseletében felügyeli a Chiapas tartomány déli részén lévő Toninai régészeti helyszínt.

Kitoltak a majákkal

A tolték nép a korai középkor idején vonult be a mexikói magasföldre, majd a IX. században megalapította birodalmát, amelynek központja, Tula a mai Mexikóváros közelében volt. A birodalom a XII. században kezdett hanyatlani belső és külső támadások miatt.

A dzsungel borította térségben számtalan maja piramis és egyéb építmény található. Az egyik legrégebbi templom alapzata mellett leásva fedezték fel karbantartási munkák során a szűk földalatti üreget, és benne az edényformájú kőszarkofágot. A koporsóra súlyos kőlapot helyeztek. Ám míg az ilyen szarkofágtetőket a maják általában feliratozták, a most felfedezetten nincs semmilyen írás. A maják egyébként civilizációjuk hanyatlásának kezdetén hagyták el bonyolult írásrendszerüket.

A szarkofágon kívül egy cserépurnára is bukkantak, sőt egy asszony földi maradványait is meglelték. Koponyáját deformálták - ez a szokás meglehetősen elterjedt volt a maják körében. Az antropológusok megkezdték a csontváz vizsgálatát, reményeik szerint sikerül megállapítani az asszony származási helyét is.

A sírkamrában arra is találtak bizonyítékot, hogy a maja civilizáció bukása után legkevesebb egy prehispán kultúrához tartozó csoport uralta a térséget. Az asszony földi maradványait ugyanis valószínűleg eltávolították a cserépurnából, helyére pedig "főtt" csontokat helyeztettek celtal (tzeltal) törzsfőnökök valamikor az 1400-as évek végén, közvetlenül a spanyol hódítás előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?