Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Neandervölgyiek fogaira bukkantak Lengyelországban

2010.02.02. 09:35
Neandervölgyi ősemberektől származó három fogat találtak lengyel tudósok a Kárpátoktól északra. A fogak révén a fény derülhet arra, hogy a modern ember mennyire hasonlít elődjéhez - bizakodnak a tudósok.

Neandervölgyiek eszközeire már bukkantak Lengyelországban, de ez az első alkalom, hogy a kihalt emberféle testéből származó maradványokat találtak - számolt be a felfedezésről Mikolaj Urbanowski, a Szczecini Egyetem régésze, a projekt vezető kutatója.

A fogakat a Stajna-barlangban találták meg. A régészek kőszerszámokra, valamint a jégkorszakban kihalt mamut- és rinocéroszcsontokra is bukkantak, valamint rénszarvasagancsból készült szakócára és vágásnyomokat viselő medvecsontokra. Utóbbi arra utal, hogy a neandervölgyiek megették a medvéket. "A barlangi medvék nagy és veszélyes állatok voltak, vagyis ez alátámasztja azt a véleményt, miszerint a neandervölgyiek igazán ügyesen vadásztak" - fogalmazott a szakember.

A kutatók kiemelten foglalkoznak az egyik foggal, amellyel kapcsolatban sikerült bizonyítékkal szolgálni arról, hogy egy halála idején 20 éves neandervölgyitől származik. A tudósok szerint a hely, ahol rátaláltak a fogakra és az eszközökre, vélhetően egyfajta kezdetleges temetkezési hely volt, ami arra utal: a neandervölgyiek hittek a túlvilágban. Az, hogy miként bántak halottaikkal, döntő fontosságú emberi mivoltuk fokának megértésében - hívta fel a figyelmet Urbanowski.