Fülöp, Evelin
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Visszavontak egy tizenkét éves orvosi cikket

2010.02.02. 18:18
A tekintélyes brit orvosi hetilap, a The Lancet hivatalosan is visszavonta azt az 1998-as cikkét, amelynek szerzője a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltás és az autizmus, valamint bélbetegségek között vélt összefüggést felfedezni.

Andrew Wakefild brit orvos tanulmánya emberemlékezet óta a legélesebb vitát váltotta ki orvosi körökben. A cikk eredményeként meredeken csökkent a gyermekek átoltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban, párhuzamosan nőtt a kanyarós megbetegedések száma.

Tavaly februári adatok szerint Angliában és Walesben 70 százalékkal nőtt 2008-hoz képes a kanyarós megbetegedések száma, javarészt a beoltatlan gyerekeknek köszönhetően.

A brit orvosok regiszterét vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) fegyelmi testülete múlt héten mondta ki, hogy Andrew Wakefield kutatási eredményeit "felelőtlen és inkorrekt módon" ismertette, "szívtelen nemtörődömséggel" viszonyulva a vizsgált gyermekekhez.

Az állásfoglalás rámutat, hogy a tanulmány az orvosi szakma presztízsvesztését is eredményezte.

Több eleme inkorrekt volt

"Bebizonyosodott, hogy az 1998-as cikk több eleme inkorrekt volt, ezért teljes mértékben visszavonjuk a tanulmányt" - hangsúlyozta közleményében a The Lancet.

Adam Finn, a Bristoli Egyetem gyermekgyógyász-professzora üdvözölte a The Lancet döntését, bár megjegyezte, hogy ez a lépés túl soká váratott magára.

"Reméljük, hogy a döntés segít visszaállítani e kiváló oltóanyag renoméját" - hangsúlyozta Adam Finn.

Andrew Wakefield, aki jelenleg az Egyesült Államokban praktizál, mindig is védelmezte cikkét, azt állítva, hogy bírálói alaptalanul és igazságtalanul vádaskodnak ellene.

A GMC jelenleg azt vizsgálja, hogy elkövetett-e az orvos szakmai etikába ütköző cselekedetet. Ez esetben Andrew Wakefieldet kizárhatják a brit orvosi regiszterből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!