Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Restaurálták a világ legrégebbi kolostorát

2010.02.04. 22:28
Nyolc év alatt hozták rendbe a világ legrégebbi keresztény kolostorát Egyiptomban a Vörös-tenger közelében. A Szent Antal kolostorban most is élnek szerzetesek, ezért a szennyvíz elvezetését is megoldották.

A világ legrégebbi keresztény kolostorát restaurálták Egyiptomban, a nyolcéves munkálatok 14,6 millió dollárt (kb. 2,86 milliárd forintot) emésztettek fel. A Vörös-tenger közelében sivatagi hegy lábánál fekvő Szent Antal kolostor megújult épületeit Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője mutatta be csütörtökön az újságíróknak.

stantal450

A kolostort Szent Antal halála után alapították követői a Kr. u. IV. században, az építkezés Kr. u. 350 táján fejeződött be. Az egyiptomi kormány által támogatott projekt keretében restaurálták a klastromot körülvevő erődítményszerű falakat. Felújították a két főtemplom, a XIV. században épült Apostolok templomának, valamint a VI. századi Szent Antal templomának falait, tatarozták a szerzetesek celláit, valamint azt a VI. századi védőbástyát, ahol a remeték a középkorban menedéket kerestek a fosztogató beduin törzsek támadásai során.

Új szennyvízelvezető-rendszert építettek ki a kolostorban, ahol jelenleg is több tucat szerzetes él, és amelyet gyakorta látogatnak a zarándokok.

stantal451

A rekonstrukciós munkák során az egyiptomi Amerikai Kutatóközpont régészei megtalálták az eredeti szerzetesi cellákat az Apostolok temploma alatt. A feltárások végeztével a templom padlózatába vastag üveglapokat építettek be, ezeknek köszönhetően a hívők megtekinthetik a remeték korabeli lakhelyeit.

stantal

Remete Szent Antal (Nagy Szent Antal - 251-356) egyiptomi remete. Herakleopolisz környékén született, kopt földműves volt, aki húszévesen határozta el magát az aszketikus életre, melyet szülőfalujához közel, egy idős remete irányításával kezdett meg, majd a Nílus közelében lévő temető sírkamrájában folytatott.

Innen egy elhagyott katonai táborba költözött, ahol két évtizedet töltött el a világtól távol, majd a  Vörös-tenger felé vette útját, és élete végéig azon a hegyen maradt, amelynek lábánál áll a nevét viselő kolostor. A hegyen egész remetetelep alakult ki Szent Antal körül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!