Az újinfluenza főleg a gyerekeket sújtja

2010.02.05. 14:58 Módosítva: 2010.02.05. 14:58
A H1N1 járvány szerte Európában növelte a halálozási arányt a gyerekek között a múlt év végén, ám a felnőttek körében nem - közölték dán kutatók.

A koppenhágai Statens Serum Institut kutatói nyolc országban vizsgálták az 5-14 éves gyerekek halálozási arányát, 28 százalékos emelkedést találtak. Az influenza miatti halálozási adatokat nehéz pontosan megbecsülni, mivel a legtöbb embernél nem végeznek tesztet, és a haláleseteket nem mindig tudják az influenzához kapcsolni. Ez vélhetően óvatos becslés a jelentések késedelme miatt - utaltak a kutatók az adatok bizonytalanságára.

A kutatók Belgiumból, Dániából, Görögországból, Németország Hessen tartományából, Máltáról, Hollandiából, Svédországból és Svájcból összesen 66,8 milliós népesség adatait gyűjtötték össze. "Előzetes adataink azt mutatják, hogy a 2009-es influenzapandémia idején jelentett halálozások nem érték el a szezonális influenzajárványok idején szokásos szintet" - írták a kutatók.

Az általában ebben az időszakban (az év 41. hete után) megszokotthoz képest találtak azonban 77 többlethalálozást az 5-14 éves korosztályban, ami 28 százalékos növekedést jelent. A kutatók szerint a számok egybeesnek a pandémia máshol tapasztalt következményeivel. A 300 milliós Egyesült Államok a szokásosnál háromszázzal több H1N1 miatti gyerekhalálozást talált igazoltnak, és úgy vélik, ennél jóval több lehetett. Ez a szám több mint kétszerese az éves, szezonális influenzajárvány idején általában tapasztaltnak.  • Tippek
  • Hírek