Julianna, Lilla
-3 °C
11 °C

Kihalt a világ egyik legősibb nyelve

2010.02.05. 11:17
Utolsó képviselőjének halálával kihalt az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigeteken beszélt tíz ősi nyelv egyike, a bo, amely a világ egyik legrégebbi nyelve volt.

Az őslakos népcsoportok jogaiért küzdő szervezet tájékoztatása szerint a bo nyelvet utolsóként beszélő Boa Sr 85 évesen hunyt el a múlt héten. Az idős nő a 65 ezer évesre becsült bo törzsi csoport utolsó leszármazottja volt, vele együtt a nyelv is kihalt.

A bók annak a nagy andamáni törzsnek a leágazását képezték, amely egykor tíz altörzsből állt. Az andamáni törzsi közösség ma már mindössze 52 lelket számlál, és Boa Sr volt közöttük a legidősebb.

Amikor a britek 1858-ban gyarmatosították a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger választóvonalán fekvő szigeteket, a törzs még ötezer fős volt. Legtöbbjüket lemészárolták vagy behurcolt betegségek végeztek velük. A még életben lévő andamániak tartósan az újdelhi kormány segítségére szorulnak.

Mint a nyelv utolsó képviselője, roppant magányosnak érezte magát, mert saját nyelvén nem volt kivel beszélgetnie. Az asszonynak azonban nagyon jó humorérzéke volt, és mindig mosoly bujkált szája szegletében - mondta az idős asszonyról Anvita Abbi nyelvész. Szülei halála után Boa Sr 30-40 éven át magára maradt az általa beszélt nyelvvel, így kénytelen volt megtanulni a hindi andamáni változatát, hogy képes legyen másokkal kommunikálni. Az asszony túlélte az Indiai-óceánon 2004-ben végigsöprő cunamit is, amely az indiai szubkontinenstől ezer kilométerre fekvő szigeteken is sok halálos áldozatot szedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!