Klaudia
0 °C
12 °C

Elmenekültek a Galápagos-szigetek fókái

2010.02.08. 15:55
A klímaváltozás miatt 1500 kilométerre költözött eredeti élőhelyéről a Galápagos-szigetek egyik oroszlánfóka kolóniája. Ezek az állatok most először telepedtek le idegen helyen.

Egy Peruban működő állatvédő szervezet szerint a Galápagos-szigetek oroszlánfókáit a tengervíz hőmérsékletének növekedése, vagyis a klímaváltozás ösztönözte arra, hogy a Perutól északra fekvő Piura sziget felé vegyék az irányt. Ez az első eset, hogy ezek az állatok a Galápagos-szigetcsoporton kívül létesítenek új kolóniát.

A Piura szigetet övező tengervíz hőmérséklete 17-ről 23 Celsius-fokra emelkedett az elmúlt évtizedben, ezért a terület most már kitűnő élőhely a Galápagos-szigeteknél élő oroszlánfókáknak, akik 25 Celsius-fokos tengervízhez szoktak.

A kutatók szerint a Galápagos-szigetektől 1500 kilométerre fekvő Piura szigetnél kialakult új környezeti feltételek idővel még több oroszlánfókát és más tengeri fajt csábítanak majd a területre. A Galápagos-szigetek más őshonos fajaihoz hasonlóan az oroszlánfókák is az Ecuadortól mintegy 960 kilométerre nyugatra fekvő szigetvilág különleges állatai közé tartoznak.

Charles Darwin brit természettudós 150 évvel ezelőtti látogatása óta az evolúció élő múzeumának tartják a területet. Ám a globális felmelegedés miatt ennek az egyedülálló ökoszisztémának új veszélyekkel kell majd szembenéznie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!