Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Panorámaablakot visznek az űrállomásra

2010.02.08. 10:32 Módosítva: 2010.02.08. 10:43
Hétfőn elindult a világűrbe az Endeavour űrsikló. Vasárnap nem sokkal a tervezett start előtt kellett leállítani a visszaszámlálást a kedvezőtlenre fordult időjárási viszonyok miatt.

Hétfő délelőtt a NASA útnak indította az Endeavour űrsiklót, amely hat amerikai űrhajóst, köztük egy nőt visz fel a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Rakterében egyebek között egy 18 tonna tömegű, hét méter hosszú, 4,5 méter széles összekötőmodult szállít az űrbázisra, és ugyancsak eljuttatja oda az olasz gyártmányú Cupola nevű csillagászati megfigyelő berendezést is.

cupola node3 400

Az idén ez az első űrsiklóindítás. Ebben az évben még négy küldetést  terveznek, és ezzel lezárul az 1981-ben kezdődött űrrepülőgép-program.

Az amerikaiak a nyolcvanas években négy űrsiklót állítottak szolgálatba: a Columbiát, az Atlantist, a Discoveryt és a Challengert. A Challenger 1986-ban az indítás után nem sokkal felrobbant, és hét űrhajós odaveszett, ezután építették meg a most útnak indított Endeavourt, amely először 1992-ben emelkedett a magasba.

2003 februárjában az első űrsiklót, a Columbiát is katasztrófa érte: visszatérés közben az indításkor megsérült hővédő burkolata annyira felforrósodott, hogy az űrrepülőgép szétrobbant, ami ugyancsak hét asztronauta halálát okozta. A Columbia pótlására már nem készítettek újabb űrsiklót, és akkoriban több mint két évig szüneteltették az űrrepülőgépek indítását.