Bonifác
10 °C
16 °C

Darabok váltak le az Endeavour burkolatáról

2010.02.09. 09:29
A Nemzetközi Űrállomásra tartó Endeavour űrhajósai vizsgálják az űrrepülőgép külső burkolatát, mert a hétfői földi indulás után több kisebb darab levált a hőszigetelő habból.

Lézerlámpával felszerelt 30 méteres robotkar segítségével vizsgálják meg az űrhajósok az Endeavour űrsikló burkolatát, mert ki kell deríteniük, hogy a jármű indulása után nem került-e idegen anyag a szárny vagy az orr szigetelése alá. Arra nem utal semmilyen jel, hogy a külső burkolatnak nekiütközött volna valami.

A Columbia űrrepülőgép katasztrófáját a hőszigetelő hab sérülése okozta 2003-ban. A szigetelés leválása miatt az alatta levő réteg annyira felforrósodott, hogy az űrrepülőgép szétrobbant, és hét asztronauta meghalt a balesetben.

Az Endeavour közép-európai idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 14 perckor indult el a floridai Kennedy Űrközpontból. Hat amerikai űrhajóst vitt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és tervek szerint szerdán ér oda. Egyik legfontosabb rakománya az olasz gyártású Cupola modul, amely panoráma kilátást biztosít majd az űrhajósoknak.