Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erjesztéssel fűti magát egy virág

2010.02.11. 12:59 Módosítva: 2010-02-11 12:59:55
Élesztő segítségével melegíti fel magát a Spanyolország hegyvidékeiben elterjedt szagos hunyor, hogy a beporzáshoz több dongót vonzzon magához.

Spanyol biológusok arról számoltak be, hogy a szagos hunyor a virágjában lévő élesztő segítségével feldolgozza nektárjában lévő cukrot, és ezáltal hő keletkezik. A meleg több dongót vonz, így pozitív hatással van a beporzásra, a hunyor növekedésére.

Carlos M. Herrera és a Sevilla közelében lévő Donana Biológiai Állomás többi munkatársa Spanyolország egyik hegyvidéki régiójában két helyszínen vizsgálta a szagos hunyort (Helleborus foetidus). Ezeken a területeken a mérgező és kellemetlen illatot árasztó virág a fenyők aljnövényzetében él.

A kutatások során először eltávolították a növényből a nektárt, a második kísérletben pedig extra mennyiségű élesztőt fecskendeztek a virág nektárjába. Végül összehasonlították a külső és a belső hőmérsékletet.

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

A vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy az élesztő-kemence által a hunyor belsejében átlagosan 1,1-1,8 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a növény környezetében.

Eddig csupán két olyan mechanizmust ismertek a kutatók, amelyek segítségével a növények növelik hőmérsékletüket: a sejtlégzés folyamatát és a napfény elnyelését.

Herrera és kollégái szerint az élesztő az árnyékos, sötét erdőkben segítheti a növény beporzását, mivel a dongók és darazsak előnyben részesítik a meleg virágokat, elsősorban azokra szállnak le. Ugyanakkor az élesztő olyan sok cukrot használ fel, hogy a nektár kevésbé édes lesz, ez pedig adott esetben elűzheti a méheket és dongókat. Az élesztő-kemencék funkciójának megértéséhez tehát további vizsgálatokra és kutatásokra van szükség.