Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Megsérült az Endeavour hőszigetelő pajzsa

2010.02.11. 10:20
Két sérülést találtak az asztronauták az Endeavour amerikai űrrepülőgép külső burkolatán, és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei most azon tanakodnak, hogy meg kell-e javítani őket az űrben.

Rögtön a fellövés után kiderült, hogy darabok váltak le a hőszigetelő habból, de az első vizsgálatok szerinte azok nem sértették meg az Endeavour burkolatát. A Nasa azonban talált két problémaforrást.

LeRoy Cain, a NASA egyik képviselője közölte csütörtökön, hogy a pilótafülke ablakánál levált egy kerámiabetét, és a hőszigetelő pajzson egy repedés látható. Ez utóbbi sérülést még a felbocsátás előtt észrevették, és megjavították, de ismét megjelent a burkolaton. Cain szerint a sérülések nem súlyosak, de alaposabb vizsgálatot igényelnek.

A Columbia űrrepülőgép katasztrófáját éppen a hőszigetelő hab sérülése okozta 2003-ban. A szigetelés leválása miatt az alatta levő réteg annyira felforrósodott, hogy az űrrepülőgép szétrobbant, hét asztronauta halálát okozva. Azóta az űrsiklók legénysége mindig alaposan átvizsgálja az űrszerkezet hővédő burkolatát: erre a célra egy 30 méter hosszú kar szolgál, amelynek a végén lézerlámpa van.

A mostani sérülések olyan helyen vannak, amely a visszatéréskor nincs kitéve olyan erős hőhatásoknak, mint például az űrhajó orr-része, szárnyai vagy alsó része, a NASA szakértői ezért nem tartják kritikusnak a helyzetet.

Az Endeavour közép-európai idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 14 perckor indult el a floridai Kennedy Űrközpontból. Hat amerikai űrhajóssal - köztük egy nővel - indult el a Föld körül hozzávetőleg 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS).