Veszélyben volt az Endeavour két asztronautája

2010.02.15. 07:41
Befejezte második űrsétáját vasárnap az Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája.

Robert Behnken és Nicholas Patrick közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 20 perckor lépett ki a nyílt világűrbe és mintegy hat órát tartózkodott ott. Az űrséta célja az volt, hogy rákapcsolják a Tranquility modult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hűtőrendszerére.

A feladat rendkívüli óvatosságot igényelt, mert a csőrendszerben keringő ammónia igen mérgező. A munkálatok során mégis ammónia érte Nicholas Patrick sisakját és kesztyűjét.

A fagyott anyag azonban nem tapadt meg. Ettől függetlenül lerövidítették kinntartózkodásuk idejét. Az űrhajósoknak mindenesetre az állomásra való visszatéréskor szigorú biztonsági eljárásokon kellett átesniük.

A 18 tonna tömegű 7 méter hosszú és 4,5 méter széles, henger alakú Tranquility (Node-3) modul lesz a végleges otthona annak az életfenntartó egységnek, amely az ISS hatfős állandó személyzetének kiszolgálását lehetővé teszi.

A rajta levő berendezésekkel szabályozni lehet az egész űrállomás hőmérsékletét és légkörét. A modulban az űrbeli munkálatoknak köszönhetően máris érezhetően csökkent a hőmérséklet.

Az Endeavour és a legénysége a tervezettnél egy nappal tovább - összesen 14 napig - marad a Nemzetközi Űrállomáson. A 
repülésirányító központ szombaton hosszabbította meg egy nappal a küldetést, hogy az űrhajósoknak legyen idejük átszállítani a 
vízfeldolgozó berendezéseket a Tranquilityre.

Az űrsikló a múlt szerdán érkezett meg az űrállomásra, a küldetés idejére három űrsétát irányoztak elő.  • Hírek
  • Személyi kölcsön