A férfiaknál húszból egy tüdőrákot a munkahelyi ártalom okozhat

2010.02.16. 16:06
A férfiak tüdőrákjának öt százaléka munkájukkal függ össze, a betegség vezető oka azonban a dohányzás - állapították meg olasz kutatók.

A Dario Consonni által vezetett milánói kutatócsapat tanulmánya az American Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg. Vizsgálatukban 2100 tüdőrákkal diagnosztizált és 2120 egészséges ember adatait elemezték.

A férfiak 12 százaléka dolgozott olyan munkakörben, amelyről ismert, hogy az átlagosnál nagyobb a rákkockázata: például a bányászatban, fémmegmunkálásban vagy az építőipar egyes területein. Az ilyen szakmákban tevékenykedő férfiak tüdőrákra való kockázata 74 százalékkal nagyobb volt az átlagosnál.

A legveszélyesebbnek a kerámiaipar, a téglagyártás és a fémművesség bizonyult a szakmák közül. Az átlagosnál magasabb volt a kockázat a gázállomások személyzeténél, a bőrkikészítéssel, üvegművességgel foglalkozóknál és a hegesztőknél is, noha ezeken a területeken viszonylag kevesen dolgoztak a felmérésben részt vevő férfiak közül.

A vizsgálatban mindössze 385 nő szerepelt, közülük három rákbeteg és két egészséges nő dolgozott olyan területen, amely magasabb rákkockázatúnak számít.

A kis esetszám miatt a nőkre vonatkozó adatokat csak "jelzésszerűen" értékelték a kutatók.  • Hírek
  • Bankszámla