A pandémiás H1N1 törzs is benne a következő szezonális influenza elleni vakcinában

2010.02.18. 14:35

A vakcina összetételére vonatkozó WHO-bejelentés influenzaszakértők négynapos, zárt ajtók mögötti találkozóját követte. Az ajánlás egyúttal azt is jelenti, hogy a kormányok, amelyek jelentős készleteket tartalékoltak az újinfluenza elleni vakcinából, ezeket most felhasználhatják a szezonális influenza elleni vakcina részeként.

A vakcina ezen kívül az influenza H3N2 és B jelű törzseit tartalmazza majd. Keiji Fukuda, a WHO vezető influenzaszakértője elmondta, az egyes országok egészségügyi hatóságai maguk dönthetnek arról, hogy a három törzset kombinálják-e egy trivalens (háromkomponensű) oltásba, három különböző vakcinát alkalmaznak vagy a H1N1 elleni vakcina mellett a két másik törzset kombinálják egy oltásban.
A következő 2010/2011-es influenzaszezonra ajánlott vakcina összetételére vonatkozó bizonytalanságot az okozta, hogy az eddig alkalmazott szezonális H1N1-vírustörzset kicseréljék-e a 2009-ben megjelent pandémiás - Kalifornia 7-es jelű - törzsre. A WHO déli féltekére vonatkozó ajánlását tavaly szeptemberben jelentették be, az is tartalmazta a pandémiás H1N1-törzset.  • Tippek
  • Árfolyam