Betiltaná a delfinshow-kat egy kutató

2010.02.24. 16:19
A delfinek rendkívüli intelligenciája miatt meg kell tiltani a vízi emlősök élő show-műsorokban és egyéb attrakciókban való alkalmazását – jelentette ki egy tekintélyes amerikai delfinkutató.

Még az egyre kedveltebb, állítólag terápiás szempontból hatékony delfinekkel való együttúszást sem tartja jogosnak és igazoltnak Lori Marino, az atlantai Emory Egyetem kutatója. Marino vezeti az Idegtudomány és Viselkedésbiológia elnevezésű programot, illetve több mint nyolcvan publikációt jelentetett meg a delfinek viselkedéséről és intelligenciájáról.

Az 1970-es évek óta számos tengerparti ország kínálja a delfines terápia lehetőségét, amellyel segítséget ígérnek többek között a rákos betegeknek, a súlyosan fogyatékosoknak, ezen belül az autista gyermekeknek is. Marino szerint az USA, Mexikó, Izrael, Oroszország, Japán, Kína és a Bahama-szigetek központjaiban is fogva tartanak delfineket, hogy úszómedencékben biztosítsák vendégeiknek az állatokkal való állítólagos gyógyító kapcsolatot. Számos tanulmányt, amelyek ezeknek a terápiáknak a gyógyító hatását hivatottak bizonyítani, Marino már 2007-ben tudományosan komolytalannak minősített és megcáfolt.

A legnagyobb amerikai tudományos szervezet, az AAAS éves konferenciáján San Diegóban a kutatónő beszélt az emlősök összetett intelligenciájáról. „A delfinek okos, öntudattal, magas intelligenciával, önállósággal, érzelmekkel és egyéni jellemzőkkel rendelkező élőlények. Ugyanakkor rendkívül sérülékenyek, hajlamosak a szenvedésre és a pszichológiai traumákra is” – figyelmeztetett Marino.  • Hírek
  • Személyi kölcsön