Alfréd
-3 °C
3 °C

Megjelent a H1N1 vírus első mutációja

Megrősítették a mexikói hatóságok a hírt az újinfluenza vírusának első ismert mutációjáról, hozzátéve, hogy a mutáns vírust egy olyan kislány szervezetében mutatták ki, aki túlélte a betegséget.

Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter szerint ez az első igazolt mutációja a vírusnak, amely feltevéseik szerint több száz ember szervezetében lehet még jelen (423 gyanús esetet tartanak számon az országban). Mint mondta, a kislányt két hónappal ezelőtt légzési nehézségek miatt kezelték egy mexikóvárosi kórházban, ahonnan előbb elengedték, majd tüdőgyulladás miatt visszaszállították. A gyerek végül gyógyultan távozott az egészségügyi intézményből.

A mexikói hatóságok adatai szerint 1088 beteg halt meg az országban az új típusú influenza miatt a járvány tavaly áprilisi kitörése óta. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint világszerte csaknem 16 ezer ember vesztette életét a betegség miatt, amely összesen 212 országban terjedt el.

A WHO illetékesei februárban azt mondták, korai még arról beszélni, hogy a járvány elérte a csúcspontját, és már levonulóban van, mivel a világ egyes részein, például Nyugat-Afrikában még mindig növekszik a fertőzöttek száma.