Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Koraszülött babákat menthet meg az agymosás

2010.03.08. 12:07
Javítja a koraszülött babák túlélési esélyeit egy speciális új technika, amellyel átmossák az agyvérzést elszenvedett újszülöttek agyát

A Bristoli Egyetem kutatói 77 koraszülöttet vontak be tanulmányukba, amelyben vagy a hagyományos, vagy az általuk kifejlesztett új módszerrel kezelték az agyvérzésen átesett újszülötteket. Az eredmények szerint sikerrel alkalmazták az új technikát, amelyben csövek segítségével juttattak folyadékot a babák agyába. Az eljárás alatt szigorúan ellenőrizték az agyban lévő nyomást, hogy ne okozzon további károsodást a folyadék.

Az agyvérzés nem ritka a koraszülötteknél, szövődményként agykárosodást vagy akár halált okozhat, ezért a kutatók úgy vélik, hogy kockázatot csökkentő technikájuk újszülöttek életét mentheti meg. 
Szakértők szerint az eddigi eredmények bíztatóak.

A vizsgálatban részt vevő, súlyos agyvérzést elszenvedett koraszülöttek 71 százaléka halt meg két éves kora előtt, ha a hagyományos kezelést alkalmazták, ezzel szemben az új eljárással kezelt babáknak csak 54 százaléka halt meg.

Az egyik első baba, akinél még a most ismertetett tanulmány előtt alkalmazták a technikát, a ma már 9 éves Isaac Walker-Cox. Életben maradására csupán 1 százalék esélyt adtak az orvosok, amikor a vártnál 13 héttel korábban megszületett. Ezzel szemben ma ugyanúgy éli gyerekkorát, mint kortársai.

Mint édesanyja, Rebekah Walker-Cox elmondta, fiának újszülöttkori agyvérzése következtében enyhe fokú bénulása van ugyan teste bal oldalán, ám mentális problémája nincs, az átlagosnál jobban olvas, és kiváló a számítógépek terén.