Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Sört ajánlottak az óegyiptomi királynénak

2010.03.09. 07:54
Egy cipóval és egy kancsó sörrel látták el túlvilági útjára a 4000 éve élt óegyiptomi királynét, Behenu-t - derült ki a sírkamra falán a fehér kőbe vésett feliratokból.

Behenu az óbirodalmi VI. dinasztia utolsó előtti uralkodójának, I. Pepinek, vagy utolsó fáraójának, II Pepinek lehetett a felesége. Végső nyughelyét a Kairótól 20 kilométerre fekvő szakkarai nekropoliszban, I. Pepi piramisától nyugatra fedezték fel. A piramist francia régészek fedezték fel, akik 1988 óta végeznek a helyszínen ásatásokat, és azóta a dinasztia hét királynéjának végső nyughelyét találták meg. A sírkamra falain az úgynevezett piramisszöveg olvasható, amely őrködni volt hivatott a királyné földi maradványai felett és garantálni biztonságos túlvilági útját.

James P. Allen, a Brown Egyetem egyiptológusa, a piramisszövegek egyik legnevesebb szakértője szerint az óbirodalmi temetkezések sírkamráiban mindig az északi falon sorolták fel az elhunytnak szánt felajánlásokat.

"A hieroglifák az úgynevezett felajánlási szertartás szövegét rögzítik, amelyet valószínűleg egy pap olvasott fel a temetéskor" - hangsúlyozta James P. Allen.

Magyarázata szerint a felajánlási szertartás közben folytak a túlvilági lakomára való előkészületek, s a felolvasó pap felsorolta az elhunytnak szánt étkeket - a szöveg szerint egyebek között egy cipóval és egy kancsó sörrel látták el.

"Ez a rituálé jól ismert más piramisokban talált szövegekből. A Behenu sírkamrájában olvasható feliratok nem jelentenek túl sok újdonságot, ám a hieroglifákat művészien vésték a kőbe, s valamelyest bővítik ismereteinket arra vonatkozóan, hogy az Óbirodalom idején hol és kik számára alkalmazták a piramisszövegeket" - mutatott rá James P. Allen.

A piramisszövegek a Kr. e. XXV. században keletkezett vallásos-mágikus feliratok, az ókori egyiptomi irodalom legrégebbi, nagy terjedelmű emlékei. Az V. dinasztia utolsó fáraója, Unisz uralkodása alatt jelentek meg annak szakkarai piramisának falain, egyes részek azonban régebbi időkből származhatnak. A VI. dinasztia egyes uralkodói és egyes királynék is felíratták ezeket a piramisaikba, az Óbirodalom bukása után pedig közemberek is alkalmazhatták koporsóikon.