11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 1
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

A Microsoft kutatója kapta a Turing-díjat

2010.03.10. 16:56
A hetvenes évek fejlesztéseinek egyik nagy öregje kapta idén a Turing-díjat és az azzal járó negyedmillió dollárt, ami a szakma egyik legrangosabb elismerésének számít.

A 67 éves Charles Thacker kapta a számítástechnika Nobel-díjaként is emlegetett Turing Awardot, a technológiai fejlesztők egyik legrangosabb elismerését. A díjjal együtt 250 ezer dolláros jutalmat is kapott a fejlesztő, aki a '70-es években a Xerox Palo Altó-i Kutatóközpontjában (PARC) dolgozott, és az új típusú kijelzők kifejlesztésében végzett úttörő munkájával elősegítette a számítógépek új generációjának megszületését. Thackernek, aki jelenleg a Microsoftnak dolgozik, ugyancsak nagy szerepe volt az Ethernet hálózati technológia kifejlesztésében. A fejlesztő úgy nyilatkozott, hogy a pénz nagy részét valószínűleg alma materének, a Kaliforniai Egyetemnek adományozza majd.

"Teljesen megdöbbentem" - mondta el egy keddi interjúban a díjazott. "Őszintén, soha nem gondoltam volna, hogy megkapom ezt a díjat, mert soha nem adták hozzám hasonló embereknek. A legtöbben, akik megkapták a Turing-díjat az elmúlt években, szoftverprogramozók vagy elméleti szakemberek. Jóval kevesebben vannak az olyanok, akik ténylegesen építettek is valamit."

Az elmúlt évek nyertesei között volt többek között Vint Cerf és Robert Kahn, az internet kifejlesztésének úttörői és Doug Engelbart, az egér feltalálója is. Az Alan Mathison Turingról elnevezett Turing-díjat a Google és az Intel közösen támogatja, az elsőt 1966-ban osztották ki Alan J. Perlis-nek, a programozási nyelvek egyik atyjának. A díjat kiosztó szervezet elnöke, Wendy Hall azt nyilatkozta Thackerről, hogy "ő az egyik legelismertebb komputertechnikai mérnök, aki valaha ezen a területen dolgozott" és hogy "a fejlesztései alapjaiban határozták meg a modern számítástechnikát."  • Hírek
  • Bankszámla