Gyakoribb a mellékhatás azoknál, akik tartanak gyógyszerüktől

2010.03.11. 07:41
Nagyobb valószínűséggel jelentkeztek mellékhatások azoknál a pácienseknél, akik előre aggódtak gyógyszerezésük miatt - állapította meg egy ízületi gyulladással élő emberek közreműködésével készült német tanulmány.

A marburgi egyetem kutatói úgy vélik, megállapításaik más betegségekkel élő páciensekre is érvényesek lehetnek. Az Arthritis Care and Research című szaklapban közölt tanulmányban hangsúlyozzák a szakértők, hogy bár a legtöbb mellékhatás nem életveszélyes vagy súlyos kárt okozó, mégis riasztó és aggasztó lehet, ezért arra ösztönözheti a pácienseket, hogy hagyjanak fel előírt gyógyszerük szedésével.

Yvonne Nestoriuc munkatársaival száz pácienst kérdezett ki felmérésében gyógyszereik vélt szükségességéről és kockázatairól, valamint a tapasztalt mellékhatásokról. A tanulmány kezdetekor 77 beteg jelezte, hogy aggódik az esetlegesen fellépő mellékhatások miatt. A csoportból végül 87 embert tudtak nyomon követni hat hónapig, közülük 45, azaz 52 százalékuk tartozott az aggódók közé.

A követésből kiderült, hogy az aggódóknál gyakrabban jelentkeztek olyan mellékhatások, mint kiütések, emésztőrendszeri problémák és fejfájás. Ezek a páciensek nagyobb eséllyel szedtek recept nélküli szereket is, valamint változtattak előírt gyógyszeradagjukon saját döntésük alapján.

Nestoriuc úgy véli, minden új gyógyszer alkalmazása előtt a kezelőorvosoknak részletesen meg kellene beszélniük betegeikkel azok aggodalmait, hogy segítsék őket a valós kép kialakításában gyógyszerükkel kapcsolatosan.  • Tippek
  • Lakáshitel