Rafael
19 °C
33 °C

Megingott az amerikaiak hite a globális felmelegedésben

2010.03.11. 13:18
A nemrég nyilvánosságra hozott hibák miatt, amelyeket a tudósok többek között egy 2007-es, a globális felmelegedésről szóló nagy jelentőségű jelentésben elkövettek, megingott a közvélemény hite a klímaváltozásban, ami megerősítheti a klímatörvény-ellenes lobbit.

2007-ben az ENSZ klímaváltozással foglalkozó vezető szervezete, az IPCC megállapította, hogy az atmoszféra és az óceánok vizének világszerte tapasztalható felmelegedése és a jégsapkák olvadása nem magyarázható meg az emberiség károsanyag-kibocsátásának számításba vétele nélkül. Az akkori állásfoglalást, amely szerint 90 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy leginkább az ember tehető felelőssé az elmúlt 50 év átlaghőmérséklet-emelkedéséért, egy olyan jelentésre alapozták, amelyet egy nemzetközi kutatócsapat több évtizedes munkával állított össze és összegzett.

Az elmúlt időben több olyan súlyos hiba – többek között hibás előrejelzések, forráshasználat és földrajzi tévedések – is napvilágra került, amely az amerikai közvélemény és a politikusok hitét is megingatta a globális felmelegedés széles körben elfogadott elméletében – adta hírül a Boston Globe. Néhány héten belül Texas, Virginia és Alabama államok tisztviselői is kifogásokat adtak be a Környezetvédelmi Ügynökség azon jelentése ellen, amely szerint az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok károsak az egészségre. A szénbányászatban jelentős Nyugat-Virginiát képviselő Jay Rockefeller szenátor eközben olyan törvényjavaslatot adott be, amely két évvel elhalasztaná az Ügynökség által hozott intézkedéseket, amelyek a kifogásolt jelentésen alapultak.

Republikánus szenátorok John F. Kerry vezetésével arra használták fel a botrányt, hogy megerősítsék álláspontjukat a klímatörvény ellenében, amely korlátozná a szén-dioxid-kibocsátást. A megrendült bizalmat jól mutatja, hogy Charlie Barker massachusetts-i kormányzójelölt a napokban arra a kérdésre, hogy a felmelegedés oka az emberi tevékenység-e, azt felelte, "nem hiszem, hogy eléggé tájékozott lennék ahhoz, hogy azt mondjam, tudom a választ", pedig az államban régóta népszerű a környezetvédelem politikája.

Hihetetlen eredmények

Bár a botrány jelentősen megrendítette a jelentésbe vetett bizalmat, az ENSZ illetékesei és a kutatók kiállnak az eredmények mellett. Ennek ellenére bejelentették, hogy egy független kutatócsoport felülvizsgálja majd a jelentést. A hibák nagy része a klímaváltozással kapcsolatos előrejezéseket érinti, egészen pontosan a számítógépekkel létrehozott modelleket. "Ez az ügy annyira érzékenyen érinti a politikát, hogy a tudósoknak nagyon kell arra figyelniük, hogy csakis a tudománnyal foglalkozzanak. A tudományos eredmények megingathatatlanok és önmagukért beszélnek" – mondta Adil Najam, két korábbi jelentés vezető szerzője és a Bostoni Egyetem jövőkutató központjának igazgatója.

A legújabb felmérések szerint nemcsak a szkeptikus politikusok tevékenysége erősödött fel, de a lakosság is elutasítóbbá vált az ember által előidézett felmelegedés elméletével szemben. A Yale Erdészeti és Környezettudományi Iskola és a George Mason Egyetem közös kutatásában mindössze az emberek 50 százaléka válaszolta azt, hogy legalább valamennyire aggasztja a globális felmelegedés, amely 13 százalékos csökkenést jelent 2008 őszéhez képest. 16 százalék teljesen elutasító volt, azaz úgy gondolja, nincsen felmelegedés, és az egész csak egy nagy blöff – ez hét százalékkal volt a korábbihoz képest.

A Himalája nem megy sehová

Emellett az ABC és a Washington Post decemberi felmérése rámutatott arra is, hogy az emberek 56 százaléka nem hisz abban, amit a tudósok mondanak a klímaváltozásról, ami jóval magasabb, mint a másfél évvel korább 49 százalékos érték. Az persze nem tisztázott, hogy az új eredményeknek mennyi köze van közvetlenül a "climategate" botrányhoz, a kutatási eredmények kétségbe vonásához. Nem csak ez az egy esemény játszhatott közre azonban a közvélemény befolyásolásában.

Tovább csökkentette az IPCC hitelességét az is, hogy nemrégiben kiadtak egy jelentést, amely szerint a Himalája gleccserei eltűnhetnek 2035-ig. Mint később kiderült, ezt a következtetést egy olyan lobbicsoport jelentéséből vették át, amely adatait nem tudományos kutatás útján szerezte, hanem egy egyszerűen egy újságból. Ráadásul a dátumot még félre is olvasták, az eredeti verzióban ugyanis 2350 szerepel megjelölt évként.

Más ügyekkel, így például az "Amazongate"-el együtt – amikor is nem ellenőrizték megfelelően egy, az Amazonas esőerdejeinek veszélyeztetettségével foglalkozó jelentés forrásait –, vagy azzal, amikor a szervezet Hollandia területének több mint felét jelölte meg tengerszint alattiként a valós 26 százalékkal szemben, az IPCC hitelessége szinte romokban hever, és ezzel veszélybe kerültek a klímavédelmi intézkedések is. Bár a megkérdőjelezett jelentéseken felül is számtalan kutatás erősíti a felmelegedés jelenlegi elméletét, a közvélemény változása érzékelhető, és mindez jó alkalmat adhat a Kerry szenátor vezette klímatörvény-ellenes lobbinak érdekei érvényesítésére az Egyesült Államokban.