Orsolya
10 °C
21 °C

Fekete pingvint találtak az Antarktiszon

2010.03.12. 13:56
A melanózisos pingvin annyira ritka, hogy a tudósok először nem is akarták elhinni, hogy létezik. A fekete tollazatot ugyanaz a mutáció okozza, ami a fekete párduc színét: a szervezetben elszabadul a melanin termelése, és anti-albínó példány jön létre.

Fekete pingvint kapott lencsevégre a National Geographic fotósa az Antarktiszhoz tartozó Déli-Georgia szigeten. A királypingvin esetében ilyen színvariációt már korábban is megfigyeltek néhány alkalommal a tudósok, de mindig csak részleges volt a tollazat feketesége, olyan példányt, ami teljesen fekete, most jegyeztek fel először.

A fekete színért a melanizmus vagy más néven melanózis nevű jelenség a felelős, ami az albinizmusnak éppen az ellentéte: az albínóknál a szervezet nem termeli a pigmentek festékanyagát, a melanint, míg a melanizmusnál túltermelés alakul ki ebből az anyagból. Mindkét jelenséget egy gén mutációja okozza.

black-penguin-resize

A melanizmus egyes állatfajoknál gyakori jelenség: a fekete párduc például a közhiedelemmel ellentétben nem külön alfaja a nagymacskáknak, hanem a leopárd melanózisos verziója. Hasonló mutáció gyakran előfordul például mókusoknál és tengerimalacoknál is, szurokfekete szőrű példányokat létrehozva. Pingvineknél azonban nagyon ritka ez a mutáció, a részleges verzió a becslések szerint 250 ezer példányonként egyszer fordul elő.

A melanizmus jelensége egyébként az evolúció egyik bizonyítékaként is szolgál: az 1800-as évek első felében az iparosodó Angliában vették észre, hogy a légszennyezés, a sok füst és korom megváltoztatta az éjjeli lepkék optimális túlélési stratégiáját, és az eredetileg világosszürke színű lepkéknél egyre gyakoribb lett a melanózis. Száz év alatt az ipari területeken a fekete változat teljesen kiszorította a világos színűt, míg a szennyezetlen vidéken továbbra is ritkaságszámba ment.