Gyula
7 °C
20 °C

Fejlett élőlényeket találtak az Antarktisz alatti jéghideg vízben

2010.03.15. 22:40
A NASA kutatói legfeljebb mikrobákat vártak, ehhez képest egy rákszerű lényt és egy medúzát is felfedeztek az Antarktisz alatti jéghideg, fény nélküli vízben. Egyelőre sok a kérdőjel, a jég alá leeresztett kamera felvételeit szerdán mutatják be.

Meglepő felfedezést tettek kutatók, akik először figyeltek meg egy rákszerű állatot és egy medúzafélét az Antarktisz vastag jégtakarója alatt, írja az AP. A kutatók azt feltételezték, hogy kétszáz méterrel a jég alatt az örök sötétségben legfeljebb csak néhány mikroba létezhet.

A szokatlanul fejlett élőlényeket az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA munkatársai találták meg. Lyukat fúrtak a jégbe, és a húsz centiméter átmérőjű résen leeresztettek egy videokamerát, amelybe legnagyobb meglepetésükre belekapaszkodott egy, a garnélával távoli rokonságban álló kíváncsi Lyssianasid amphipod, és sikerült elcsípni egy csápot is, amely egy nagyjából harminc centi medúzáé lehet.

Egy Lyssianasid amphipod kapaszkodik a kamera kötelébe
Egy Lyssianasid amphipod kapaszkodik a kamera kötelébe

A felfedésről  szóló videofelvételt és megállapításaikat szerdán mutatják be részletesen egy amerikai geofizikai konferencián, mondta Robert Bindschadler, a NASA tudósa.

A tudósok nem értik, hogy élhetnek ilyen fejlett élőlények olyan mostoha körülmények között, mint a Déli-sarkvidék vastag takarója alatti jéghideg, fény nélküli víz.

Néhány szkeptikusban felmerült, hogy az észlelt lények talán csak véletlenül vetődtek a jégtakaró alá az óceánból, de ezt a legtöbben elvetik, mert a legközelebbi nyílt víz 32 kilométerre van a fúrt lyuktól, és egyébként is nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy azon a parányi helyen, ahol a kamera felvételeket készített, rögtön két eltévedt állatba is beleakadjanak.

A kutatóknak egyelőre arra sem sikerült magyarázatot találniuk, hogy mivel táplálkoznak a jég alatt felfedezett lények.