Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A majmok szívesebben utánozzák a nőket

2010.03.18. 10:36
Svájci kutatók vadon élő dél-afrikai cerkófmajmokat tanulmányoztak, és arra az eredményre jutottak, hogy az állatok sokkal inkább elsajátították egy feladat megoldását, ha azt nőstény mutatta meg nekik.

Erica van de Waal, a svájci Neuchateli Egyetem kutatója és csapata a Chlorocebus pygerythrus cerkóffaj hat szomszédos csapatát vizsgálta meg a dél-afrikai Loskop Dam rezervátumban. Az állatoknak gyümölcsöket tartalmazó dobozt kellett kinyitniuk, amelynek egyik vége zárva volt.

Három csapat esetében a domináns hím, a másik háromnál pedig a domináns nőstény demonstrálta a feladatot a többieknek. A modellek kísérletezgetés alapján tanulták meg a sikeres megoldást, ezt követően huszonötször elvégeztették velük társaik szeme láttára.

A bámészkodók sokkal jobban figyeltek nőstény példaképükre, mint a hímekre, a demonstrációs szakaszt követően pedig inkább próbálkoztak a doboz kinyitásával, ha a modell nőstény volt. A kutatóknak úgy tűnt, ez az egy tényező befolyásolta a társas tanulást.

A nőstényektől való tanulás azért előnyös a majmok számára, mert a hímek ivarérett korukra elhagyják a csapatot, míg a nőstények maradnak, illetve visszatérnek szülőcsapatukba. Ebből eredően a nőstények magasabb szociális rangnak örvendenek, mint a hímek, és többet tudnak a táplálékforrásokról is.

A kutatás azért számít mérföldkőnek, mert ez az első alkalom, hogy szabadon élő főemlősök társas tanulását tanulmányozták. Eddig szinte kizárólag fogságban végeztek hasonló kísérleteket. Ezen kívül az eredmények bepillantást engedhetnek a megállapodott csoportokban élő fajok hagyományainak és kultúrájának kialakulásába, az embert is beleértve.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek