Albin
0 °C
11 °C

Hímterhesség, szelektív abortusz a tűhalnál

2010.03.18. 10:38
A kicsi, karcsú tűhal előkelő helyen áll az állatvilág furcsaságai között, mivel a faj hím egyedei esnek teherbe. A Nature tudományos magazinban megjelent tanulmány szerint ráadásul szelektív abortuszt is végez a hím az ivadékok között.

A tűhal a csikóhal rokona, 10-12 centiméter hosszúságú és a meleg tengervizeket kedveli. A testében hordozza az embriókat, egy különleges szervben, amelybe a nőstény elhelyezi párzás közben petesejtjeit. A hím tűhal öt és negyven közötti utódot képes hordozni áttetsző erszényében, terhessége 12-14 napig tart. Egy friss tanulmány azonban azt is kiderítette a tűhalról, hogy kiválasztja, melyik ivadék legyen túlélő, méghozzá attól függően dönt sorsukról, hogy mennyire vonzó számára az anya.

Kim Paczolt és Adam Jones texasi biológusok több egymást követő nemzedéken át vizsgálták a hím tűhalak világra jött ivadékait. Megfigyelték, hogy egyes tűhalak nagyszerű apák voltak, míg mások csapnivalók. A megoldás kulcsa abban rejlett, mennyire vonzódott párjához a hím. A hím tűhalak szívesebben kerestek nagyobb nőstényeket a párosodáshoz - állapították meg a kutatók.

Amikor kevésbé vonzó nősténnyel párosodtak, gyakran szelektív abortuszt végeztek az embriók egy részén, hogy erőforrásokat őrizzenek meg jövőbeli szaporodási lehetőségeikre. "Amikor a hímnek tetszik az anya, jobban bánik a kicsinyekkel" – mondta Kaczolt.

A kutatók ennek okait még nem értik teljesen, ám a megfigyelt párkapcsolatot igen speciálisnak tartják. Ez az első alkalom, amikor hímeknél figyelték meg, hogy közösülés után döntenek arról, mely utódokat érdemes megtartaniuk, illetve kihordaniuk.