Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Már egymillió éve éltek a hobbitok

2010.03.18. 17:19
A hobbitok ősei egymillió évvel ezelőtt "gyarmatosították" az indonéz Flores-szigetet, vagyis sokkal korábban, mint eddig feltételezték - állítják ausztrál tudósok, akik a Nature című tekintélyes tudományos folyóiratban közölték tanulmányukat.
hobbit

A hobbitok, kiknek elnevezését a Gyűrűk Urából kölcsönözték, 1 méter magas, 30 kilogramm testsúlyú hominidák (emberfélék) voltak, akiknek az agytérfogata a csimpánzéval volt egyenlő. Maradványaikra 2003-ban bukkantak a Liang Bua barlangban, a leletek korát 18 ezer évesre becsülik. Az apró emberkék a Homo floresiensis (floresi ember) nevet kapták.

Mint a Wollongongi Egyetem kutatói leírják, korábbi feltételezések szerint a hobbitok ősei 880 ezer éve érkeztek Flores szigetére, ám a leletek, amelyeket egy új régészeti helyszínen fedeztek fel a közelmúltban, arról tanúskodnak, hogy a terület "meghódítása" egymillió évvel ezelőtt történhetett. A régészek ugyanis egymillió éves vulkanikus eredetű kőzetben 45 kőeszközt fedeztek fel.

"Nem tudjuk, hogy mely hominidák készítették az egymillió éves kőeszközöket, mivel a leletek közelében nem találtunk emberi maradványokat. Ennek ellenére feltételezzük, hogy a szerszámkészítők a Homo floresiensis ősei lehettek, mivel bizonyos vonatkozásban nagy hasonlóságot fedeztünk fel a két populáció eszközei között" - hangsúlyozta Adam Brumm, a tanulmány vezető szerzője.

A korábban megállapított, 880 ezer évvel ezelőtti "érkezési" időpont egybeesett a Stegodon sondaari törpeelefánt és a Geochelone óriás szárazföldi teknősbéka kihalásával, amelyet a hobbitok számlájára írtak. Az új kutatások alapján viszont arra lehet következtetni, hogy a Homo floresiensisnek ehhez semmi köze: a törpeelefánt és az óriásteknős valamilyen természeti ok folytán - vulkánkitörés, esetleg éghajlatváltozás miatt - tűnt el a Föld színéről.

A Homo floresiensis a feltételezések szerint a Homo erectus (felegyenesedett ember) leszármazottja lehet. Az utóbbi "teljes" méretű volt, nagy agytérfogattal rendelkezett, és körülbelül 2 millió évvel ezelőtt indult el Afrikából Ázsia felé. A kutatók szerint a Homo floresiensis apró termete az úgynevezett izolált zsugorodás következtében alakult ki. (Ez a törzsfejlődési törpenövés egyik formája, amelynek során nagytestű állatok - főleg emlősök, de megfigyelték dinoszauruszok maradványainál is - méretei elszigetelt körülmények között jelentős mértékben csökkennek az élelemhiány miatt).

A hobbitok az anatómiailag modern ember kortársai is voltak, és 12 ezer évvel ezelőtt haltak ki egy óriási vulkánkitörés következtében.  • Vennék
  • Hírek