Diána
12 °C
21 °C

Prérikutyák közt él a legritkább madár

2010.03.23. 13:19
A föld egyik legritkább madara, a mexikói verébsármány három új fészkelési helyét fedezték fel mexikói kutatók Nuevo Leon és Coahuila államban.

A világ egyik legritkább madara a mexikói verébsármány (Spizella wortheni), a fajból alig pár száz egyed maradt fenn, és eddig nem sokat tudtak szaporodási helyéről. Eredetileg az Egyesült Államokban fedezték fel 1884-ben egyetlen egyed befogásával. Onnan azonban kipusztult, és jelenleg már csak pár helyen honos Északkelet-Mexikóban – közölte Ricardo Canales-del Castillo, a mexikói Universidad Autonoma de Nuevo Leon kutatója.

spizella2

Nyári előfordulásáról azonban semmit sem lehet tudni, mivel ahogy kirepültek fiókái, otthagyja költőhelyét, jóllehet nem vonuló madár.

Az utóbbi harminc évben csupán Északkelet-Mexikó egy 25 négyzetkilométeres szegletében látták a madarakat, régebbi fészkelő területei zömét felszántották. A kutatók elsősorban a Soledad völgy füves, illetve bokros körzeteit célozták meg, ahol prérikutyák is élnek. A múltban többnyire ilyen területeken figyelték meg a verébsármányokat.

Nuevo Leon állam két helysége, San Rafael de Galeana és La Carbonera közelében, továbbá Coahuila államban, San Jose del Almito mellett is találtak fészkeket. Összesen 52 verébsármányt láttak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján már csak mindössze száz-százhúsz egyed maradt a fajból, de a legoptimistább becslés szerint is legfeljebb ötszáz mexikói verébsármány repked még a szabadban.