Bernát, Felícia
EUR 384,22 Ft
USD 363,17 Ft
8 °C
30 °C

Terjed a szifilisz Magyarországon

Index/InfoRádió
2010.03.25. 14:19
Az utóbbi néhány évben megszaporodott a szifiliszes betegek száma Magyarországon. Az angolok is hasonló problémával küzdenek, ők a Facebookot okolják.

Az elmúlt 10-15 évben a szifiliszes esetek száma háromszorosára nőtt – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezetője, Kárpáti Sarolta. Kárpáti szerint a hetvenes években még csak elvétve voltak betegek, a nyolcvanas években már kétszáz új beteget regisztráltak, most pedig öt-hatszáz körül mozog a szifiliszesek száma.

A témának az ad aktualitást, hogy Hajdúhadházán egy 14 éves diák elkapta a betegséget, és állítólag több társát is megfertőzte.

Kárpáti Sarolta elmondta: az utóbbi években megjelentek a szifiliszes terhes anyák és újszülöttjeik, valamint az idegrendszeri szifiliszben szenvedő betegek.

A betegség kizárólag nemi úton terjed, illetve a terhes anya fertőzheti meg a magzatát. Gyógyítható betegségről van szó, de a problémát az jelenti, hogy nem elég csak azt a beteget meggyógyítani, akinél kimutatták a betegséget, hanem azt is kezelni kell, akitől elkapta, illetve akinek továbbadta. Az orvosnak és a gondozónak védett adatokhoz kell hozzáférnie, ám a gyógyítás népegészségügyi érdekből történik, a módszerek pedig védik a beteg személyiségi jogait. A gyógyítás célja, hogy a fertőzőlánc minden tagját felderítsék.

Erről is a Facebook tehet?

Az Egyesült Királyságban azt figyelték meg a kutatók, hogy a vírus elterjedtebb azokban a városokban, ahol a Facebook különösen népszerű. Az okot abban látják, hogy a közösségi portál segítségével az emberek könnyen találnak maguknak alkalmi szexpartnereket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek