Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Áttörés a tbc-gyógyászatban

2010.03.25. 12:03
Ausztrál tudósok felfedeztek egy új szert, amely nem fertőző szakaszában gyógyíthatja a tuberkulózist. Ez lehet az elmúlt ötven év első nagy áttörése a tbc gyógyításában.

Nick West bakteriológus szerdán jelentette be, hogy a Sydneyben működő Centenary Institute kutatói kifejlesztettek egy szert, amely megküzd a tuberkolózissal, még mielőtt az eluralkodik a beteg szervezetén. Így több millió ember életét mentheti meg világszerte.

"Egy fehérjét vizsgáltunk, amely a tuberkulózis túléléséhez szükséges, és sikert értünk el egy gyógyszer kifejlesztésében, amely gátolja ezt a fehérjét" – közölte West. A szakemberek a következő hónapokban a szer teljes hatását kutatják.

West szerint ez lenne az első eset, hogy az alvó baktériumok ellen is hatásos szert vetnek be, vagyis a nem fertőző szakaszban lévő tbc is kezelhető lenne. A jelenleg használt antibiotikumokat ugyanis csak akkor lehet alkalmazni, amikor a korábban alvó baktérium már aktiválódott.

"Ez alapvető probléma, hiszen tíz emberből, akinek látens tbc-je van, egynél ki fog alakulni a kór aktív formája, megbetegszik és fertőző lesz" –tette hozzá West.

Becslések szerint a világ népességének harmada, mintegy kétmilliárd ember fertőzött tuberkulózissal, a betegség a leggyorsabban Délkelet-Ázsiában terjed, és egyre gyakoribb a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzs is.