Génkutatóé a legrangosabb vallási díj

2010.03.26. 10:42
Az amerikai Francisco Ayala egykori pap, úttörő genetikus és mikrobiológus, a kreacionizmust cáfoló tudós kapja a világ legrangosabb vallási díját és a vele járó több mint 1,5 millió dollárt.

A Templeton-díjat a John Templeton nevét viselő alapítvány adományozza 1973 óta, az idei kitüntetett nevét az Amerikai Tudományos Akadémia washingtoni épületében jelentették be csütörtökön. Az elismerés a legmagasabb pénzösszeggel járó vallási díj, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik kivételes teljesítménnyel járultak hozzá a spiritualitás megerősítéséhez.

"Úgy tekintek a vallásra és a tudományra, mint két pillérre, amelyeken az amerikai társadalom nyugszik" – mondta a spanyol születésű Francisco José Ayala, kiemelve, hogy az Egyesült Államok a világ leginkább vallásos országainak egyike. "Ez a két pillér azonban nem vesz tudomást egymásról, nem veszik észre, hogy erősíteni tudják a másikat" – tette hozzá a 76 éves tudós.

Az egykori dominikánus pap érdekes választás volt az alapítvány részéről, mivel ellenzi a tudomány és a vallás összekuszálását, de hajthatatlan a tekintetben, hogy a két szféra nem mond ellent egymásnak. "Ha helyesen értelmezik, nem lehetnek ellentmondásban, mert a tudomány és a vallás két különböző dolog, de mindkettő fontos az emberi tudat szempontjából" – fogalmazott.

A kreacionizmus ellensége

Ayala 1961-ben tanulni érkezett az Egyesült Államokba, manapság pedig  biológiai tudományok vezető professzora a Kaliforniai Egyetemen, Irvine-ban. Úttörő genetikai kutatásai olyan felfedezésekhez vezettek, amelyek hozzájárultak a malária és más kórok gyógyításához.

A tudós régóta szárnyai alá vette a vallás és a tudomány közötti párbeszédet, szerinte a két szféra közötti feszültségek idővel oldódnak. Szakértője a kreacionizmus és az evolúcióelmélet kérdésének, 1981-ben tanú volt egy olyan perben, amelyet azért indítottak, hogy – elvetve az állami törvényt – Arkansas államban ne lehessen oktatni a teremtéselméletet az evolucióelmélettel párhuzamosan az iskolákban.

Három évvel később a professzor a tudományos akadémia felkérésére vezető szerzője volt a Science, Evolution and Creationism (Tudomány, Evolúció és Kreacionizmus) című tanulmánynak, amelyben kategorikusan cáfolták a kreacionizmus és az intelligens tervezés elméletét. A tudomány és a vallás szétválasztására irányuló erőfeszítéseket úgy értékeli, mint esélyt arra, hogy "fennmaradjon a racionalitás Amerikában". "A Biblia nem a tudományról szóló olvasókönyv, nem bevezető csillagászat" –mondta.

Szerinte a vallás reményt és értelmet ad az embereknek, akik tudják, hogy Isten létezése hit kérdése. Saját világnézetéről nem nyilatkozik, csak annyit árult el, hogy az változott.

Nem ő az első tudós

Az alapítvány korábban hagyományosabb vallási személyiségeket tüntetett ki, mint például Billy Graham prédikátort, Teréz anyát, de tudósokat és filozófusokat is, például Charles Townes Nobel-díjas fizikus is kapott kitüntetést.

Ayala május 5-én a londoni Buckingham palotában veszi át a díjat. A pénzt jótékony – minden valószínűség szerint oktatási – célokra ajánlja majd fel.  • Hírek
  • Hírek