Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Ha nem tud ellenállni, fogja az agyára

2010.03.30. 10:14
Egy új tanulmány szerint nem az akaraterőnk hiánya az, ami megakadályoz minket abban, hogy önmegtartóztatást gyakoroljunk, vagy rávegyük magunkat egyes kellemetlen tevékenységekre, hanem az agyunk egy különleges része, amelynek esetleges sérülése a függőségek kialakulásáért is felelős lehet.

A kutatók eredményei azt mutatják, hogy ha az agynak ez a része - amelyet bal laterális prefrontális cortexnek neveznek - megsérül, az emberek nagyobb valószínűséggel választják a kisebb, ám azonnali előnyökkel, jutalommal járó tevékenységeket, mint hogy megdolgozzanak egy későbbi, nagyobb jutalomért.

A felfedezés nagy jelentőséggel bírhat a különböző szenvedélybetegségekben szenvedő emberek kezelésében, mivel a kutatók mindeddig nem voltak teljesen tisztában azzal, pontosan mi is az, ami kialakítja például a drog- vagy a szerencsejáték-függőséget. Az eredmények arra is magyarázattal szolgálhatnak, miért olyan lobbanékonyak a gyerekek és a serdülők, és miért hajlamosak a könnyebb megoldásokat választani. "Az agynak ez az a területe, amelyik a legkésőbb fejlődik ki, jellemzően a serdüléskorban, vagy akár azután, fiatal felnőttkorban" - mondta el Bernd Figner, a Columbia Egyetem munkatársa.

Ahhoz, hogy jobban megérthessék, hogyan áll ellen agyunk a csábításnak, Figner és társai 52 főiskolás korú fiatalt vizsgáltak meg egy kísérletben. Az alanyok agyának egyes részeibe rövid mágneses impulzusokat küldtek, ezt a módszert transzkraniális mágneses stimulációnak, TMS-nek nevezik. Lényege, hogy anélkül képesek befolyásolni általa az agyi folyamatokat, hogy túlságosan invazív módszereket alkalmaznának.

A stimulálás után az alanyoknak feladatokat kellett megoldaniuk, olyan kérdéseket kellett például megválaszolniuk, hogy inkább jobban szeretnének-e azonnal kapni húsz dollárt, vagy két héten belül harmincat. Azok, akiknek stimulálták a laterális prefrontális cortexét gyakrabban választották a gyorsabb, de kisebb jutalmakat, mint a kontrollcsoport tagjai vagy azok, akiknek az agyuk más területét stimulálták. Amikor azonban mindkét lehetőséget a távolabbi jövőbe helyezték - húsz dollár két hét alatt vagy harminc dollár négy hét alatt - a csoportok válaszai között már nem volt észrevehető különbség.

Mindez Figner szerint az sugallja, hogy a folyamat nagyon különleges, csak olyan esetekben lép működésbe, amikor az alanyoknak önuralmat kell gyakorolniuk a csábítás leküzdésére, hogy az azonnali jutalmat válasszák. "Ha a tudósoknak egyszer sikerül teljesen megérteniük az önuralomnak ezt a fajtáját kiváltó mechanizmusokat, képesek lehetnek újfajta beavatkozásokat kifejleszteni. Segíthetünk az embereknek, hogy hosszú távon jó döntéseket hozzanak" - mondta el a kutató.