Gigantikus ászkarákot találtak

2010.04.02. 16:21
Közel kétkilós lehet a többnyire két kilométeres mélységben élő Bathynomus giganteus, aminek most megtalálták egy példányát, amint egy hajó oldalába kapaszkodott.

A Discovery News közölte a képeket, amin egy, az ászkarákok rendjébe tartozó állat látható. Az újság szerint a dögevő Bathynomus giganteus egy tengeralattjáró oldalába kapaszkodva került elő, ami meglepő: ez az állat ugyanis inkább kétezer méteres mélységben érzi jól magát. Ugyanakkor az élettér meglehetősen tág határok között mozog, hiszen a kutatások során találtak már 170 méteres mélységben is ilyen állatot.

creature-825x600

A tenger mélyén elsősorban halak tetemét fogyasztva él a Bathynomus giganteus, lassú anyagcseréje miatt sejtjei nagyobbak az átlagosnál, és meglehetősen sokáig is él. Az ászkarák igazi túlélő, hiszen a fosszíliák elemzéséből kiderült, hogy már 160 millió évvel ezelőtt is létezett a faj.

A Wikipedia szerint a gigantikus ászkarákok mérete elérheti akár a 80 centit is, súlya az 1,7 kilót. Az állat szakértője, az Észak Karolinai Egyetemen tanító Craig McClain szerint azonban még ennél nagyobb példányok is lehetnek a vizekben.  • Hírek
  • Hírek