Angelika
-4 °C
3 °C

Kisbolygó száguld el a Föld mellett

2010.04.07. 15:40
Nem jelent veszélyt az a 22 méteres szikladarab, amely csütörtökön megközelíti a Földet. Az aszteroida ugyanis csak 359 ezer kilométeres közelségben lesz.

A Föld-Hold távolság kilenctizedére, 359 ezer kilométerre lesz bolygónktól egy 22 méter átmérőjű kisbolygó, amikor elhúz mellettünk. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei szerint az űrobjektum nem jelent veszélyt.

A 2010 GA6 katalógusjelű aszteroidát a közelmúltban fedezték fel a Catalina Sky Survey (CSS) égboltfelmérési projekt keretében, amelyet 1999-ben indítottak a potenciálisan veszélyes földközeli objektumok, a kisbolygók és az üstökösök feltérképezésére.

"Néhány hetenként repülnek el a Föld közelében ilyen objektumok" - nyilatkozta Don Yeomans, a NASA bolygókutatással foglalkozó részlege, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) szakértője.

A 2010 GA6 katalógusjelű kisbolygó nem az első hívatlan égi látogató, amely az idén a Föld közelébe merészkedik. Januárban a 2010 AL30 katalógusjelű kis aszteroida 130 ezer kilométerre volt tőlünk. Más űrsziklák általában nagyobb távolságra haladnak el a Föld mellett.

A tavaly decemberben pályára állított NASA WISE  (Wide-field Infrared Survey Explorer) műhold üzembeállítása óta naponta tucatjával fedezi fel a Föld közelében "rejtőzködő", korábban ismeretlen "sötét" aszteroidákat.