Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szenzorokkal segítenék a teniszezőket

2010.04.09. 16:21
Ma már lehetséges egy sportoló mozdulatait nagysebességű videofelvételek segítségével elemezni, ez azonban nagyon drága és munkaigényes folyamat. Az ausztráliai Griffith Egyetem kutatócsoportja Amin Ahmadi vezetésével egy új módszert dolgozott ki a teniszezők segítésére, amelyhez mindössze néhány szenzor és egy laptop szükséges.

A rendszer három matchbox méretű giroszkopikus érzékelőből áll, amelyeket a mellkasra, a felkarra és a kézre helyeznek fel, hogy mérjék a váll mozgását, a kéz lendületének sebességét és a csuklóhajlítás mértékét. Ezek azok a mutatók, amelyek meghatározhatják egy-egy ütés sikerességét.

A kutatócsoport négy játékoson tesztelte a rendszert, köztük egy profin is. A játékosok mozgásáról összegyűjtött információkat a szenzorok egy számítógépnek továbbították, amely kielemezte azokat, és meghatározta a sikeres szervához szükséges mozgáselemeket. "A szoftverünk segíthet a játékosoknak abban, hogy fejlesszék technikai tudásukat" - mondta el Ahmadi a New Scientistnek.

Steve Haake, a Sheffield Egyetem sportokkal foglalkozó tudományos szakembere úgy nyilatkozott az új rendszerről, hogy azt még sok más sportolón is tesztelni kell ahhoz, hogy bizonyítsa hasznosságát. "A szenzorok méretének csökkenésével viszont lehetővé válik, hogy egy nap olyan vezeték nélküli technikai eszközöket helyezzünk el a testen, amelyek képesek lehetnek megmondani, hogyan játsszunk jobban" - mondta.