Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tutanhamonnak dongalába volt

2010.04.09. 07:40 Módosítva: 2010.04.09. 07:40
A sírkamrájában felfedezett lábbelik első részletes elemzését végezte el egy holland kutató, aki szerint az ifjú fáraó speciális gyógyszandált viselhetett.

Tutanhamon múmiáját már többször megröntgenezték, de csak a közelmúltban elvégzett genetikai és CT-vizsgálatok során fedezték az uralkodó fejlődési rendellenességeit. A fáraó fájdalmas, csontelhalással járó Köhler-betegségben szenvedett. Jobb lába második ujján hiányzott a középső ujjperc, a bal pedig dongaláb volt, amely bokában befelé fordult. Az uralkodó a lábdeformitások miatt bottal közlekedett.

Andre Veldmeijer holland régész, aki az óegyiptomi bőrmegmunkálásra, cipészetre és kötélárukra szakosodott, azt feltételezi, hogy Tutanhamon speciális lábbeliket viselhetett.

Tutanhamonnak nyolcvannál több különböző méretű lábbelit csomagoltak túlvilági útjára. Akadtak közöttük rendkívül viseltesek, amelyek csupán töredékesen maradtak fenn, viszont némely lábbeli igen jó állapotban vészelte át az elmúlt 3300 évet. Voltak egészen egyszerű szandálok, és akadtak arannyal, drágakövekkel gazdagon díszített színpompás cipőköltemények.

Andre Veldmeijer szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy e színpompás cipőköltemények valaha is érintették a talajt, Tutanhamon legfeljebb akkor ölthette ezeket magára, ha gyaloghintón vitték valahová.

Stabilizáltá

A viseltes szandálok közül a legkisebbet Tutanhamon tízéves korában hordhatta, akkor, amikor Kr.e. 1333-ban trónra került, a legnagyobb méretűeket viszont 19 évesen, a halála előtt viselhette.

"Ebből arra lehet következtetni, hogy a királyként viselt lábbelieket Tutanhamonnal együtt temették el. Sok szandálon látszik, hogy hordták őket, némelyen még a fáraó talplenyomata is kivehető" - magyarázta a régész.

A nyitott szandálok közül kettő különösen kényelmesnek tűnik: a talp középső részét ugyanis kitömték, hogy puhább legyen benne a járás.

Csontdeformitásai miatt Tutanhamonnak olyan cipőre volt szüksége, amelyet bőrszíjak rögzítenek szorosan a lábfejéhez. A sírkamrában három pár olyan szandált találtak, amelyeket vízszintes bőrszíjakkal lehetett szorosra fűzni. Az egyik pár lábbeli mindkét oldalába félkörív támasztékot építettek be, hogy az uralkodó stabilabban tudjon járni.

Most Andre Veldmeijer a munkatársaival megpróbálja újraalkotni Tutanhamon bőrszandálját, hogy a gyakorlatban is ellenőrizni tudja az ortopéd cipő hipotézisét.