Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Nem engednek klónlovakat lóversenyre

2010.04.12. 08:57
A lovak amerikai szerelmesei egyre gyakrabban hiszik, hogy elpusztult kedvenceiket klónozással visszahozhatják az életbe. A tenyésztők szerint azonban a klónozás egyszerűsített módja egy bajnok létrehozásának.

Zarela Olsen úgy döntött, hogy klónoztatja Capuchino nevű ménjét, amelyet az évezred paso fino fajtájú lovának választottak 1999-ben. Egy, az állatok klónozására szakosodott biotechnológiai vállalat 160 ezer dollárt kért szolgáltatásaiért cserébe. Capuchino genetikai mása, Capuchino Forever tavaly májusban látta meg a napvilágot.

Carol Harris lótenyésztő szerint azonban mindez a pénzről szól. A klónoztatók csupán könnyen akarnak klasszis lóhoz jutni – mondta a Los Angeles Timesnak. Más szavakkal fogalmazva a tenyésztés művészet, míg a klónozás csupán másolás. Klónozott lovak jelenleg nem vehetnek részt a méneskönyvekben regisztrált lovak versenyein, de ez idővel megváltozhat. Az amerikai quarter horse fajta szövetségének méneskönyvi és regisztrációs bizottsága nemrég szavazott le egy javaslatot, amely szerint engedélyezni kellene a klónok regisztrációját.

A klónozás hívei szerint az ellenzést információhiány okozza. „Úgy vélik, Frankenstein-szörnyeket nevelünk a laborjainkban, pedig egyáltalán nem erről van szó” – fogalmazott Karen Batra, a biotechnológiai vállalatok gyűjtőszervezete, a BIO szóvivője. Az első lovat, a Prometea nevű kancát olasz kutatók klónozták 2003-ban. Jelenleg mintegy 65 klónozott ló él világszerte, ebből legalább ötvenet – Capuchinót is – a texasi ViaGen hozott létre.