Csongor
0 °C
9 °C

Selyemmel gyógyítják a gerincsérülést

2010.04.19. 11:07
Részben selyemből készült agyi implantátummal gyógyíthatók a gerincsérülések és az epilepszia. A selyem javítja az idegsejtek és elektródák közti kontaktust.

A vékony és hajlékony, részben selyemből készült elektródával a kísérleti állatok agyából érkező jeleket pontosabban lehet rögzíteni, mint a vastagabb és merevebb elektródákkal, írják az új eszköz fejlesztői a Nature Materials című szaklapban. Az eszköz segíthet az epilepsziával vagy gerincsérüléssel élő embereken, sőt a mesterséges karok és lábak működtetésében is.

John Rogers, az Illinois-i Egyetem munkatársa, valamint a Pennsylvaniai Egyetemen és a bostoni Tufts Egyetemen dolgozó kutatótársai selyemből származó fehérje és vékony fémelektródák felhasználásával állítottak össze elektródasort. A selyem vízoldható és biokompatibilis, feloldódik az agyban és körülveszi az elektródát. Az elektródák tesztjeit érzéstelenített macskákon végezték. Az elektródák rögzítették a macska szeméből jövő jeleket, miközben képeket mutattak nekik.

Diagnózis és gyógymód

"Ezek az implantátumok javíthatják az elektródák és az agyszövet közötti kontaktust, miközben minimalizálják az agy sérülését" – magyarázta Walter Koroshetz, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) neurológiai rendellenességekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

A szakember szerint az új elektródákat számos eszköznél felhasználhatják, melyeket az epilepszia, a gerincsérülés és más, neurológiai rendellenességek kezelésében alkalmazhatnak. Egy ilyen érzékeny elektróda észlelheti például egy epilepsziás roham kezdetét, és jeleket küldhet annak megszüntetésére. Az észlelt agyi jeleket gerincsérült vagy másként sérült emberek művégtagjaihoz is eljuttathatják.