Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Milyen gyorsan futhat az ember?

2010.04.20. 12:25
A 2009-es berlini atlétikai vb-n Usain Bolt félelmetes, 9,58 másodperces idővel futotta le a 100 méteres sprintszámot. A szélvész jamaikai futófenomén igen közel jár a legújabb tudományos becslések szerinti sebességplafonhoz.

Mark Denny, a Standfordi Egyetem kutatója megbecsülte, hogy mi lehet a legjobb sprintidő, amit valaha az ember elérhet. Vizsgálatai visszanyúltak egészen az 1920-as évekig, onnantól követte végig a futóteljesítmények változásának tendenciáját – írja a New Scientist.

Denny szerint 1920 óta mind az emberi, mind a ló- vagy éppen az agárversenyek szereplőire ráhúzható ugyanaz a modell, mely nagyjából az évszázad közepéig, kétharmadáig tartó javuló tendenciát mutat. Azóta csak apróbb rekorddöntések történtek, a lovak a patinás Kentucky Derby nevű versenyen az elmúlt száz évben tíz másodpercen belüli különbségekkel futottak. A rekordot 1973-ban futották le, de a tavalyi győztes alig három másodperccel lassabb ennél az időnél. Az eredményeken látható, hogy a század elejétől mérten alig tíz másodpercet fejlődött a lovak sebessége (igaz, előtte sokat gyorsultak).

Hasonló tendencia fedezhető fel a embereknél is, a modell ugyanaz. A nők 1988-ban érték el a 100 méteres sprint világrekordját (10,49), a gyengébb (és lassúbb) nem már húsz éve sebességének csúcsán van. A férfiaknál azonban nincs megállás – igaz Mark Denny szerint Bolt is csak egy tized másodpercet gyorsulhat. A kutató véleménye, hogy a lehetséges 100 méteres sprintidő plafonja 9,48 lehet.

„Hogy miért van ilyen közel a plafon? Egy bizonyos pont felett hiába erősödnek az izmok és vannak hosszabb végtagok, azoknak mozgatásához több energia kell, így elveszik a belőlük származó előny” –nyilatkozta Denny.

Átlagember

Egy korábbi kutatás szerint az ember jelenlegi, futásra igen ideális felépítését, hosszú lábait az ősemberektől örökölte, mivel nekik a nagy pusztákon sokszor futva kellett haladniuk, ha éppen üldöztek egy vadat, vagy ha menekültek valami elől.

A vadászat fontos része lehetett a futás, míg az ősember a becserkészni kívánt állatokat lassabb és halkabb, energiatakarékos kocogással közelítette meg, addig a dögevők elől sprintelve csente el a zsákmányát.

A budapestiek egyik kedvenc futóhelye a hídfelújítás árnyékában húzódó Margit-szigeti körpálya. Ennek hossza 5300 méter, egy átlagos, hetente sportoló ember 25-35 perc alatt futja körbe.

Amennyiben Usain Bolt képes lenne a 100 méteres sprinten mutatott sebességet tartósan futni, akkor a jamaikainak alig nyolc és fél perc kellene a szigetkör megtételéhez. A jelenlegi maratoni hossz 42 kilométer, ennek rekordját Haile Gebrselassie tartja, akinek két óra kellett ehhez a Budapest-Tatabánya távolság megtételéhez, ő a szigetkört 15 perc alatt futná le, amennyiben hozná a maratonin diktált tempót (a valóságban vélhetően jóval gyorsabb tudná le ezt az 5300 métert).