Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Repülő békát fedeztek fel Borneón

2010.04.22. 11:39
Több mint száz eddig ismeretlen állat- és növényfajt fedeztek fel kutatók a délkelet-ázsiai Borneó szigetén, köztük egy repülő békát és a világ leghosszabb rovarát, amely több mint fél méteres és alakja a botsáskáéra emlékeztet.

Az új fajokról a Természetvédelmi Világalap (WWF) számolt be csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

A borneói "Mulu-repülőbéka" ujjai között repülőhártya van, ezek segítségével képes arra, hogy rövid siklórepülésekkel jusson el egyik fáról a másikra. Ezek az állatok bőrük és szemük színét is változtatni tudják napszaktól függően, az éjszakai világoszöldtől a nappali barnáig, és a szigeten honos repülőbékákhoz tartoznak.

Az újonnan megtalált fajok egyike, a nemzőnyilakat lövöldöző hosszúfarú csiga (Ibycus rachelae) (Fotó: Peter Koomen)
Az újonnan megtalált fajok egyike, a nemzőnyilakat lövöldöző hosszúfarú csiga (Ibycus rachelae) (Fotó: Peter Koomen)

A Mulu-repülőbéka egyike annak a 123 állat- és növényfajnak, amelyekre az utóbbi három évben bukkantak rá a világ harmadik legnagyobb szigetén.

A WWF jelentése szerint a kutatók 66 új növényt, 17 halat, 5 békát, 3 kígyót, 29 gerinctelen állatot, 2 hüllőt és 1 madarat fedeztek fel azóta, hogy Indonézia, Malajzia és Brunei a WWF kezdeményezésére aláírta a "Borneó szíve" nyilatkozatot.

A Borneón felfedezett Phobaeticus chani, a világ legnagyobb botsáskája 56,7 cm hosszú (Fotó: Orang Asli)
A Borneón felfedezett Phobaeticus chani, a világ legnagyobb botsáskája 56,7 cm hosszú (Fotó: Orang Asli)

Ez a dokumentum képezi az alapját egy 220 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, természetvédelmi területekből és védett erdőkből álló hálózatnak. Elképzelhető, hogy még fajok százai várnak felfedezésre ebben a térségben - mondta Markus Radday, a WWF illetékese.

Borneón már két éve is rábukkantak valami különlegesre, az első tüdő nélküli békára, a Barbourula kalimantanensisre, amely kizárólag a bőrén keresztül lélegzik. Ráadásul a többi békafajjal összehasonlítva rendkívül lapos: ez növeli bőrfelületét és lehetővé teszi, hogy a gyors folyású patakokban az árral szemben ússzon.

A tüdő nélküli béka (Fotó: David Bickford)
A tüdő nélküli béka (Fotó: David Bickford)

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete szerint jobban kellene védeni a borneói erdőket, hogy az állatok és a növények ne haljanak ki még felfedezésük előtt. Az ottani erdők a világ leginkább veszélyeztetett vadonjai közé tartoznak. A fékevesztett erdőirtás fő oka, hogy kell a hely az ültetvényeknek, ahol olajpálmát vagy a cellulózgyártáshoz használt, gyors növésű fafajtákat termesztenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!