Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az álom javítja a memóriát

2010.04.23. 17:05

Régóta ismert, kísérletekkel alátámasztott tény, hogy az alvás javítja az ember memóriáját. A bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center kutatóközpont tudósai azonban most pontosítottak a teórián: maga az alvás, illetve a pihenés csak kis mértékben járul hozzá az emlékezet javulásához; az a lényeg, hogy álmodunk-e. Álom közben az agyunk újrarendezi az ébrenlét alatt begyűjtött információkat és olyan kapcsolatokat épít fel a megjegyzett adatok között, amire ébren nem voltunk képesek.

Az amerikai kutatók kísérletében 99 tesztalany vett részt, akiknek egy bonyolult labirintus képét kellett megjegyezniük, aztán a labirintus 3d-ben felépített virtuális másából kellett kijutniuk egy számítógépes szimulációban. Ezután a kísérleti alanyok fele alhatott másfél órát, a másik felének pedig egy filmet vetítettek le. Öt órával később ismét meg kellett próbálniuk kijutni a labirintusból.

A csoport alvó fele jelentősen jobban teljesített a nem alvóknál az ismételt teszten, de látványos volt a különbség azok között, akik alvás közben a labirintusról álmodtak, illetve akik semmiről: az álmodók tízszer olyan jól teljesítettek. A kutatók azt is feljegyezték, hogy az első, alvás előtti próbán viszont az álmodók az átlagnál gyengébb teljesítményt nyújtottak.

A kutatók szerint mindez azt bizonyítja, hogy jobbak leszünk abban, amiről álmodtunk, illetve az agyunk akkor veti be ezt a csodafegyvert, ha érzi, hogy szükség van a drasztikus teljesítménynövekedésre az adott területen. A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a jó alvás a memóriánk és úgy általában a szellemi képességeink szempontjából, és megjegyzi, hogy diákok számára jó jel, ha egy fontos vizsga előtt a tananyagról, vagy magáról a vizsgáról álmodnak, még ha az esetleg rémálomnak tűnik is nekik.